Pomozimo im da prežive pakleno leto: Ostavljate posude sa svežom vodom - "Smrt od dehidratacije je smrt u najgorim mukama"

21.06.2024

20:31 >> 20:35

0

Čim nastupe ovako vreli dani, udruženja za zaštitu životinja skreću pažnju na važnost pravilne brige o životinjama

Pomozimo im da prežive pakleno leto: Ostavljate posude sa svežom vodom - "Smrt od dehidratacije je smrt u najgorim mukama"
Pas i mačka - Copyright Pixabay

Kada sledeći put krenete iz kuće, ponesite sa sobom plastičnu posudu i svežu vodu. Životinje neće moći da vam se zahvale, ali znajte da ste im spasili život!

U danima kada meteorolozi upozoravaju da se nalazimo u piku toplotnog talasa i pale meteoalarme koji označavaju na opasno vreme sa temperaturama od čak 40 stepeni, svi tražimo način da se rashladimo i trudimo se da izbegnemo boravak napolju.

Napušteni psi i mačke, ali i ptice koje žive u zelenilu parkova, takođe, teško podnose visoke temperature, a kako bi se izbeglo ono najgore, potrebna im je naša pomoć.

Većina njih ovih dana beži od sunca i krije se u hladovini, gde nemaju uvek izvor sveže pijaće vode za koju se inače uglavnom snalaze na česmama i gradskim fontanama, pa nije zgoreg da im pomognemo da ne dođe do dehidratacije i smanjimo šansu od doživljavanja toplotnog udara i  smrti.

Obična plastična posuda sa vodom njima će spasiti život

Obična plastična posuda koju svi imamo kod kuće i malo sveže vode nisu velika šteta za naše domaćinstvo, a jednom kuci ili maci će puno značiti u ovim vrelim danima. Zato im sipajte vode i ostavite posudu na nekom senovitom mestu da mogu slobodno da se posluže, a ukoliko vam dozvole, ne bi bilo loše ni da im pokvasite šapice vodom.

Sa druge strane, ako sretnete ošamućenog, oslabljenog psa i primetite da ubrzano dahće, ima svetlo crven jezik, crvene ili blede desni, debelu i lepljivu pljuvačku, ako povraća ili ima dijareju, znajte da je već došlo do toplotnog udara i dehidratacije, te se, ako ste u mogućnosti i želite da mu pomognete, obratite najbližoj veterinarskoj stanici kako ne bi nastupio šok, koma, a na kraju i smrt.

Na ove simptome bi trebalo da obrate pažnju i vlasnici kućnih ljubimaca, naročito pasa kratke njuške koji imaju veću sklonost ka dobijanju toplotnog udara.

Pojilice za ptice

Nisu jedino psi žedni tokom ovih toplih dana, već je i pticama sada teško da se rashlade. Pre svega možda i najsitnijima među njima.

 

 

Pojilice ili posude za vodu za ptice je najbolje ostaviti na prozorima zgrada ili na terasi, gde one obično sleću i primetićete da osim što će piti vodu, ptičice će iskoristiti priliku da se malo u njoj i okupaju.

"Budite humani i odgovorni"

Čim nastupe ovako vreli dani, udruženja za zaštitu životinja skreću pažnju na važnost pravilne brige o životinjama, bilo da su nam kućni ljubimci, životinje koje držimo u svom domaćinstvu ili one sa ulice.

Ovo je jedno od upozorenja koje se širi mrežama i to ne bez razloga:

- Molimo sve da poje pse, mačke, ptice na ulici. Ako vidite kod komšije životinje na suncu, bez sveže vode, sipajte im, razgovarajte sa njima, u krajnjem slučaju ako ne sarađuju prijavite ih.

 

 

Ako im svi zajedno ne pomognemo, umiraće a smrt od dehidratacije je smrt u najgorim mukama. Vodite računa o svim životinjama kravama, konjima, kozama, ovcama, kokoškama. Svi su ugroženi. Moraju imati hladovinu, svežu vodu.

Budite odgovorni. Budite humani.

Naročito apelujemo na vlasnike buldoga, mopsova i ostalih pasa sa kratkom njuškom. Izuzetno su skloni dobijanju toplotnog udara.

Takođe su naročito ugroženi mladunci, skotne ženke i ženke koje doje, naravno i bolesne i stare životinje", piše "Anima Subotica" u svom upozorenju.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike