Spremite se, stiže nevreme: Evo koji delovi zemlje će biti na udaru!

25.06.2024

15:20

0

Grmljavinski oblak stići će u Beograd oko 18 časova

Spremite se, stiže nevreme: Evo koji delovi zemlje će biti na udaru!
Nevreme - Copyright Pixabay

Sa istoka Bosne jaka grmljavinska oblačnost prelazi u južni deo Mačve i deo Zlatiborskog okruga, a do 18 časova stići će i do Beograda, najavljuje meteorolog Ivan Ristić.

Kako navodi, oblak će se kretati prema istoku i severoistoku, zatim i ka Valjevu, Šapcu, Obrenovcu i Beogradu, a zatim i prema Sremu, Bačkoj, Banatu, Braničevu i Borskom okrugu.

Kada je u pitanju jug Srbije danas će biti mirnije, a najviše kiše očekuje se na istoku i severoistoku naše zemlje. Prema najavi meteorologa Ivana Ristića, grmljavinski oblak stići će u Beograd oko 18 časova.

Profimedia/YouTube
Ivan Ristić

- Iskoristite lepo, ali sparno vreme prepodne, jer će popodne biti puno pljuskova i kiše praćenih grmljavinom i nepogodama - istakao je meteorolog Ivan Ristić.

Šansa za grad u delu Mačve potez Osečina-Valjevo iznosi oko 90 odsto sa kretanjem centra oblaka na severoistok ona polako opada, navodi Ristić.

Dugoročna prognoza

Kraća stabilizacija vremena očekuje se za vikend, kada se ponovo očekuju tropske temperature oko 35 stepeni celzijusa. Već od prvog jula stiže nam dugo očekivano osveženje, kroz bečka vrata.

Vazduh iz Afrike, pustinjski i prašumski, odlazi i na njegovo mesto poguran jakim azorskim anticiklonom stiže svežiji atlanski, koji nam više prija i na koga smo navikli.

Vremensku prognozu odlikovaće smena sunca i oblaka, koji će povremeno donositi pljuskove kiše praćene grmljavinom lokalno i nepogodama. Vetar je u skretanju, slab i umeren, zapadni i severozapadni, a najviše dnevne temperature biće oko 25 - 30 stepeni Celzijusa, a u danima sa više oblaka i koji stepen niže, najavljuje meteorolog Ivan Ristić.

Upozorenje RHMZ-a

 

Republički hidro-meteorološki zavod najavio je u naredna tri sata lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom na jugozapadu i jugoistoku Srbije.

Kada je o Beogradu reč, do petka se očekuje toplo, nestabilno i sparno vreme, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom koji u pojedinim delovima grada mogu biti intenzivniji uz grad i olujni vetar. Narandžasti meteoalarm usled rizika od pojave nepogoda preliminarno je izdat za područje Beograda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic/24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike