Kako vrućina utiče na naš organizam: Ne preti samo toplotni udar, već možete dobiti čak kataraktu i kamen u jednom organu!

20.06.2024

10:45

0

Prevelike vrućine mogu izazvati probleme sa disanjem ali i niz drugih bolesti

Kako vrućina utiče na naš organizam: Ne preti samo toplotni udar, već možete dobiti čak kataraktu i kamen u jednom organu!
Copyright Profimedia

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda objavio je koje sve posledice po zdravlje mogu da izazovu visoke temperature i sunčevo zračenje.

Problem sa disanjem

Jedan od njih su respiratorne tegobe kod hroničnih bolesnika ali mogu imati negativan uticaj i na disajne puteve kod male dece.

Može se desiti bronhospazam, nadražajni kašljalj i otežano disanje.

Moždani udar

Na vrućini se šire krvni sudovi pa se snižava krvni pritisak a noge često otiču usled slabije cirkulacije i posledičnog zaostajanja tečnosti u donjim delovima tela.

Na visokim temperaturama, usled gubitka tečnosti menja se i viskozitet (gustina) krvi, pa česta dehidracija može dovesti i do lokalne tromboze, srčanog ili moždanog udara.

Nagle promene temperature (npr. nagli ulazak iz toplog okruženja u rashlađenu prostoriju ili u hladnu vodu i sl.) mogu dovesti do srčanog udara.

Kancer kože

UV zračenje može izazvati crvenilo i opekotine, prevremeno starenje i rak kože usled njenog isušivanja i slabljenja imuniteta.

Profimedia
 

Katarakta

Zbog prekomernog izlaganja očiju UV zračenju može doći i do nastanka katarakte.

Grčevi

Ako je temperatura vazduha slična temperaturi tela ono se hladi isparavanjem, što može dovesti do promene srčanog ritma i izazvati dehidraciju i grčeve.

Kamen u bubregu

Gubitak tečnosti može uticati na funkciju bubrega i pojačano nakupljanje minerala iz urina i izazvati stvaranje kamena u bubregu.

Pravovremene mere mogu smanjiti broj osoba obolelih i umrlih usled posledica izlaganja velikim vrućinama, što znači da treba biti spreman i pridržavati se jednostavnih saveta pomoću kojih se na vreme može sprečiti nastanak zdravstvenih tegoba uzrokovanih visokim temperaturama, poručuju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Profimedia
 

 

Direktne posledice pregrevanja

Dehidracija: Boravak na visokim temperaturama i posledično znojenje može brzo iscrpiti telesne tečnosti, što dovodi do dehidracije. Simptomi dehidracije uključuju žeđ, suva usta, slabost, umor, vrtoglavicu i poteškoće u koncentraciji.Teška dehidracija zahteva medicinsku pomoć.

Hipertermija (pregrevanje organizma): Stanje kod koga telesna temperatura raste iznad normalnih vrednosti. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su toplotna iscrpljenost ili toplotni udar. Na hipertermiju su posebno osetljivi ljudi sa kardiovaskularnim oboljenjima, stariji i deca.

Toplotni udar: Ovo je veoma ozbiljno stanje koje se javlja kada se telo ne može efikasno ohladiti. Simptomi uključuju visoku telesnu temperaturu, obilno znojenje, vrtoglavicu, mučninu, glavobolju i ubrzan puls. Toplotni udar zahteva hitnu medicinsku pomoć.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike