Stižu opasne čestice sa saharskim peskom! Srbija pod "toplotnom kupolom", sutra i do 40 stepeni

20.06.2024

23:10

0

PM2.5 čestice su sitne čestice prašine, prljavštine, čađi, dima i tečnih kapljica koje su manje od 2,5 mikrometra u prečniku

Stižu opasne čestice sa saharskim peskom! Srbija pod "toplotnom kupolom", sutra i do 40 stepeni
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ove sedmice, Balkan je zahvatio fenomen poznat kao"toplotna kupola", donoseći izuzetno visoke temperature i izazivajući zabrinutost među stanovništvom. Topli saharski vazduh, osim što podiže temperature, donosi i pesak, što je rezultiralo naglim porastom PM10 i PM2.5 čestica u vazduhu.

Saharska prašina uglavnom se sastoji od lebdećih čestica PM10, koje su vidljive i mogu izazvati nelagodnosti, ali opasnije su sitnije čestice PM2.5.

PM2.5 čestice su sitne čestice prašine, prljavštine, čađi, dima i tečnih kapljica koje su manje od 2,5 mikrometra u prečniku. Ove čestice su toliko male da ih ljudi ne mogu videti golim okom, ali mogu imati ozbiljne zdravstvene posledice kada se udahnu. PM2.5 čestice iz Sahare predstavljaju specifičan slučaj ovih opasnih čestica koje nastaju kada saharski vetrovi podignu velike količine peska i prašine u atmosferu, prenoseći ih na velike udaljenosti, čak i do Balkana.

Profimedia
 

Ove čestice mogu prodrijeti dublje u pluća i predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje, posebno za osobe sa respiratornim problemima. Ovo može izazvati ili pogoršati respiratorne i kardiovaskularne bolesti, uključujući:

* Astmu
* Bronhitis
* Srčane bolesti
* Moždani udar

Vrhunac toplinskog talasa očekuje se u petak, kada će vazduh biti pun saharskog peska.

Saharski pesak zahvatiće našu zemlj, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Očekuje se da će kvalitet vazduha biti značajno narušen, pa se preporučuje ograničavanje boravka na otvorenom, posebno u rizičnim grupama.

Iako će toplotni talas verovatno potrajati i u subotu, dolazak manje toplog i vlažnijeg vazduha povećaće verovatnoću za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u severnim kopnenim predelima. Ova promena mogla bi doneti olakšanje i poboljšanje kvaliteta vazduha, ali će takođe nositi rizik od olujnog vremena.

Šta je "toplotna kupola"?

Toplotna kupola (engl. "heat dome") je meteorološki fenomen koji se javlja kada visoki pritisak u atmosferi zarobi toplotu u određenom području, stvarajući efekat nalik kupoli koja zadržava toplotu ispod sebe. Ovo dovodi do produženih perioda izuzetno visokih temperatura. Fenomen toplotne kupole može trajati nekoliko dana do nekoliko sedmica, tokom kojih temperature ostaju znatno iznad prosečnih vrednosti za to doba godine.

Profimedia
 

Na velikim visinama, područje visokog pritiska nastaje zbog jačih vazdušnih struja. Ovo područje visokog pritiska deluje kao poklopac koji zarobljava topli vazduh ispod sebe.

Tokom dana, sunčeva energija zagreva tlo i vazduh. U normalnim uslovima, ovaj topli vazduh se diže i hladi, ali u slučaju toplinske kupole, visoki pritisak sprečava ovo podizanje.

 Tokom noći, tlo i vazduh se ne hlade dovoljno zbog odsustva normalnog protoka vazduha, što znači da se toplina zadržava i akumulira, čineći sledeći dan još toplijim.

Vreme narednih dana u Srbiji

U Srbiji će u petak, 21. juna biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, duvaće slab, promenljiv vetar, a temperature će se kretati od 16 do 40 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu će vreme biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, sa temperaturom do 38 stepeni.

Duvaće slab do umeren, jugoistočni vetar.

Kako se navodi vrednosti maksimalnih temperatura danas će biti od 33 stepeni na severozapadu do 39 stepeni na jugu i istoku Srbije.

U nedelju, 23. juna i u prvoj polovini naredne nedelje na severu i zapadu Srbije očekuje se manji pad temperatura (do 35 stepeni), dok će se na istoku i jugu maksimalne vrednosti zadržati i dalje oko 38 stepeni, naveo je RHMZ.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike