Danas je Sveti Onufrije Veliki, veruje se da čuda čini: Ako imate problem evo šta je potrebno da učinite

25.06.2024

06:46

0

Autor: 24sedam

Sve vlasi su mu bile "bele kao sneg", kosa i brada su mu dosezale do zemlje, a telo mu je bilo obraslo dlakom jer je dugo živeo bez odeće

Danas je Sveti Onufrije Veliki, veruje se da čuda čini: Ako imate problem evo šta je potrebno da učinite
sveti onfurije - Copyright Printscreen/YouTube/ ИстиноЉубље - дела Светих отаца

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju svetog Onufrija Velikog.

Sveti Onufrije je bio asketa iz 4. veka, koji je živeo u pustinji Gornjeg Egipta. Smatra se jednim od pustinjskih otaca. Onufrije je isprva bio monah u manastiru pokraj Tebe, da bi zatim otišao u pustinju gde je proživeo sam ostatak svog života odnosno oko preko pedeset godina.

Sve vlasi su mu bile "bele kao sneg", kosa i brada su mu dosezale do zemlje, a telo mu je bilo obraslo dlakom jer je dugo živeo bez odeće. Nosio je jedino pojas od lišća. O njegovom životu znamo na osnovu pisanja monaha Pafnutija, koji ga je jednom prilikom posetio u pustinji.

24sedam/Goran Sivački
 

On kaže da je ceo Onufrije izgledao blešteći, uzvišen i strašan. Videći Pafnutija, Onufrije ga je oslovio imenom, i ispričao mu svoj život u pustinji.

Rekao je da ga je tu doveo njegov anđeo čuvar, i da se godinama hranio retkim pustinjskim rastinjem, dok anđeo nije počeo da mu donosi hleba da utoli glad.

Nakon toga je, promišlju Božjom, izrasla kraj njegove ćelije i jedna palma, koja je donosila dobar plod urme, a tu je i nastao izvor vode.

Ipak, govorio je Onufrije - Najviše se hranim i pojim slatkim rečima Božjim.

Na pitanje Pafnutijevo, kako se pričešćuje, odgovorio je pustinjak, da mu anđeo Božji svake subote donosi pričešće i pričešćuje ga.

Drugog dana stari isposnik je rekao Pafnutiju, da je to dan njegovog odlaska iz ovoga sveta, preklonio je kolena, pomolio se Bogu i preminuo, nakon čega je Pafnutije video svetlost kako je osvetlila telo upokojenog sveca.

Stoga u nekim delovima Srbije postoji verovanje u narodu da ukoliko imate neku muku ili problem, valja ga danas reći, podeliti tajnu s nekim, a ovaj svetitelj će pomoći i rešiti je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike