Roditelji, saberite se, zaboga! Šminkanje devojčica u osnovnoj izazvalo polemiku na mrežama: Psihološkinja objasnila da li je to normalno?

24.05.2024

07:19

0

Autor: I.K.

Korisnica X mreže postavila je pitanje koje je izazvalo buru reakcija

Roditelji, saberite se, zaboga! Šminkanje devojčica u osnovnoj izazvalo polemiku na mrežama: Psihološkinja objasnila da li je to normalno?
Copyright Profimedia

Iako se u školama polako vraćaju kodeksi oblačenja, pa i ponašanja, pa tako nije dozvoljeno dolaziti u majicama na bretele, mini-suknjama, štiklama, šortsevima, papučama i slično, sve češće su devojčice našminkane, lakiranih noktiju, pa i ofarbane kose.

Neki to opravdavaju, dok drugi smatraju da je neprimereno uzrastu u osnovnoj školi.

Tako je jedna korisnica X mreže postavila pitanje koje je izazvalo buru reakcija.

- Zašto roditelji dozvoljavaju devojčicama od 12-13 godina (neke su čak i mlađe) da farbaju kosu, rade nokte i našminkane odlaze u školu?! Roditelji, saberite se, zaboga! - napisala je ova korisnica.

- Ja nisam smela da se farbam dok nisam počela da radim. Dakle, sa 19 - dodala je na temu druga.

- Koleginici došla ćerka na radno mesto, 7. razred, izvučeni pramenovi, tona maskare, karmin, a pošto vuklja ranac, pitam - je l' ti, srce, iz škole?, daaa - prokomentarisala je treća.

Profimedia
 

Bilo je, međutim, i onih koji imaju razumevanja za ovakve postupke.

- Deca u pubertetu žele da probaju svašta. Ako ne nađu jedan izduvni ventil, nalaze drugi. Roditelji biraju najmanje opasan. To je možda pramen, maskara, štikle. Neki bez toga probaju drogu, vise na splavovima, opijaju se. Kao prosvetar sam svašta gledala, zato kažem. Najmanje opasno je pramen, nokat, maskara… - navela je ona.

Profimedia
 

Druga takođe smatra da će deca naći način da urade to što žele, kako god.

- Imala sam drugarice koje su se u školskom WC-u presvlačile u miniće kada dođu i kada odlaze iz škole, da ih roditelji ne vide. Bolje da roditelji doziraju da su maskara i puder OK nego da se dete ful šminka krišom - ocenila je jedna korisnica ispod objave.

Druga je dodala: "Imam 57 godina. U 8. razredu osnovne škole me je mama ofarbala jer sam to želela. Šminkala sam se. E, da ne zaboravim, bila sam odličan đak u osnovnoj i vukovac u srednjoj školi. Završila sam dva fakulteta. Ne znam kako je to farbanje i šminkanje uticalo na ovaj moj život?"

Psiholog: Zabrane nisu dobre, razgovarajte sa detetom

Biljana Lajović, psiholog, ovim povodom ističe za 24sedam da je sasvim očekivano da deca u tom uzrastu požele da isprobaju i šminku, i nokte, i doterivanje.

- Žele lepo da izgledaju, udar hormona na organizam u tom uzrastu menja odnos prema sopstvenom telu. Ukoliko dete to radi neprimereno, preterano, roditelj bi, kao i u svakoj situaciji do tada, trebalo da razgovara sa detetom. 

Ona smatra da zabrane nisu dobre, jer će dete naći način da to ipak uradi, samo van kuće, jer po pravilu to napravi otpor i dete će to uraditi da bi pokazalo ličnost.

- To onda postaje borba između autoriteta i odrastanja. Ali svakako detetu treba ukazati na posledice. Dete ne treba pozvati na razgovor jer to takođe stvara otpor, već uz neku zajedničku aktivnost, kao što je zajednički obrok, igranje neke društvene igre ili bilo šta drugo što radimo zajedno sa detetom. Ukazati da jaka šminka skreće pažnju, da šminka može da ostavi posledice, da dugi nokti nisu praktični, pogotovo ako se dete bavi nekim sportom, može sebe ili nekoga da povredi... Na roditelju je da detetu ukaže zašto nešto nije dobro, ali želja da se u tom uzrastu šminkaju i sređuju svakako nije neobična niti neočekivana - ističe Biljana Lajović.

Printscreen/Tanjug
Biljana Lajović

Dodaje, ipak, da ima ekstremnih situacija, kada majke dovode ćerke na plastične operacije, na trajnu šminku obrva, usta i slično. 

- Zaista nema opravdanja da to uradite svom maloletnom detetu, osim ako nije zdravstveni problem u pitanju. Bolje nađite neku aktivnost da ga zainteresujete, neki hobi, sport, ples, nađite neke zajedničke aktivnosti ako vidite da dete previše vremena troši na kozmetiku. Važno je zajedništvo, razgovarajte i o kvalitetu te šminke koju dete koristi. Što se odlaska u školu tiče, deca treba da znaju da je to mesto koje zahteva određen kodeks oblačenja, ali koji bi trebalo podjednako da važi i za đake i za nastavnike - poručuje Biljana Lajović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike