Stigle đačke knjižice, treba li "udenuti" neki dinar? Postoji bolja nagrada za uspeh u školi! Psihološkinja otkrila istinu!

30.06.2023

08:11

0

Umesto direktnog davanja novca, bolje je za tu sumu detetu organizovati da provede neko vreme sa društvom

Stigle đačke knjižice, treba li "udenuti" neki dinar? Postoji bolja nagrada za uspeh u školi! Psihološkinja otkrila istinu!
Đačka knjižica - Copyright M. M./ATAImages

Ovih dana počele su da pristižu đačke knjižice sa ocenama, a u mnogim našim porodicama postoji običaj da se na kraju školske godine u ovaj dokument "udene koji dinar" kako bi se dete nagradilo za uspeh u školi.

Pa tako sem mame i tate, pare često umeju da daju bake i deke, tetke, strine i drugi voljeni članovi familije.

Međutim, postavlja se pitanje da li je ovo pravi način da se dete stimuliše da bolje uči i šta ako mu nekada ne date novac.

Dečji psiholog Biljana Lajović kaže za 24sedam da postoje mnogi bolji načini nagrađivanja.

- Prvo je pitanje šta deca uopšte rade sa tim novcem. Drugo, da li time pokazujemo da treba samo finansijski stimulisati nekoga da uči? To jeste deo tradicije, ali ako ne postoji još neka druga motivacija, onda to nema smisla. Jer ako tokom čitave godine nemamo pozitivan stav prema učenju, ne podržavamo dete i ne pomažemo mu, ako sami ne pokazujemo svojim ponašanjem da je učenje važno, onda je davanje novca za to prilično promašena priča - kaže psihološkinja.

Odvesti dete na izlet

Ona smatra da bi bilo bolje, recimo, da za neku sumu novca koju neko opredeli za dete kupi knjige za decu ili ga odvede na izlet.

Profimedia
Ilustracija

- Istina je da veoma mali broj dece redovno čita, ali to je jedan od načina da ih vratite čitanju. Ili da se dogovore pa da zajedno odu na neki izlet za taj novac i povedu drugove i drugarice. To bi bilo primerenije - smatra ona.

Davanje novca tradicija

Lajovićeva kaže da je davanje novca deo tradicije i postoji jako dugo, ali ne mora da znači da se mora nastaviti na takav način.

- To je starijima jednostavnije. Mada deca ponekad skupljaju taj novac, pa ga smisleno potroše. Ali lepše je da provedete neko zajedničko vreme sa nekim, jer je ovo nekako bezlično. Mislim da ta pohvala uspeha i za dete treba da ima neki lični karakter, a ovo je pojednostavljivanje stvari - kaže ona.

Printscreen/Tanjug
Biljana Lajović

S druge strane, ukoliko detetu dajete novac za uspeh samo za kraj godine, ono može postaviti pitanje zašto to ne radite tokom čitave godine.

- Deca se tome raduju, ali imamo i drugu perspektivu. Možemo sa detetom da napravimo plan kako da smisleno potroši taj novac, i onda to nije loše jer se ono raduje novcu, ali ne kao takvom, već zbog toga što će da ostvari neku svoju želju i ima sposobnost da u nekom periodu nešto planira. Onda će ono kada dobije taj novac da opet nešto uradi, pa je to neka vrsta planiranja i gradnje odnosa prema novcu - objasnila je Lajovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike