Meteorolog Sovilj prognozirao tropsko vreme do kraja meseca: U ova tri grada će biti najpaklenije

20.06.2024

14:06

0

Svežije će biti samo na krajnjem severozapadu naše zemlje

Meteorolog Sovilj prognozirao tropsko vreme do kraja meseca: U ova tri grada će biti najpaklenije
Copyright Profimedia/Tanjug/Video

Meteorolog Slobodan Sovilj izjavio je danas da će se tropski dani i tropske noći u gradovima Srbije nastaviti sve do kraja ovog meseca.

Sovilj je Tanjugu rekao da će maksimalne temperature danas u većini mesta u Srbiji biti od 35 do 37 stepeni, a lokalno i do 39.

"Svežije će biti samo na krajnjem severozapadu naše zemlje, kao posledica priliva neznatno svežijeg vazduha na periferiji oslabljenog fronta koji se iz srednje Evrope preko oblasti Karpata premešta ka regionu Crnog mora. Praktično, krajevi južno od Sava i Dunava neće imati nikakvih drugih promena u temperaturnom polju i temperature će biti slične kao tokom jučerašnjeg dana", rekao je Sovilj.

Dodao je da uvek ima onih mesta koji su već tradicionalno za stepen topliji, poput Ćuprije, Smederevske Palanke, Leskovca, gde možemo očekivati najviše vrednosti. 

I noć koja je pred nama takođe će biti tropska u velikim gradovima, naročito na području Beograda, gde je jutros minimalna temperatura bila 24 stepena.

"To je samo od početka juna u centru grada bila sedma tropska noć, dok na primer, u perifernim delovima na području Batajnice, imali smo samo jednu tropsku noć. To je efekat tog urbanog ostrva toplote gde se i srednja minimalna temperatura od centralnog dela grada do periferije razlikuje od 3 do 5 stepeni u noćnim satima", konstatovao je Sovilj. 

On kaže da se vrhunac toplotnog talasa očekuje sutra i u subotu, kada će u većini mesta maksimalne temperature biti od 35 do 38 stepeni, lokalno i do 40, a onda u nedelju popodne i uveče pristiže sa severozapada malo svežiji vazduh. 

"To znači da ćemo od ponedeljka imati bar pristojne temperature, ne ovako visoke, ali i dalje će te vrednosti biti u režimu iznad proseka. Od 30 do 35 stepeni u većini mesta na krajnjem jugoistoku još u ponedeljak i utorak lokalno može biti 36-37 stepeni. U svakom slučaju vrućina će posustati, ali do kraja juna ostaju tropski dani i u najvećim gradovima tropske noći", poručio je Sovilj. 

On ističe da su takvi toplotni talasi bili neuobičajeni 70-tih ili 80-tih godina prošlog veka, ali da se već decenijama suočavamo sa trendom opšteg porasta temperature i da su leta u Srbiji već za 2,6 stepeni toplija u odnosu na period od pre 50 ili 60 godina.  

Profimedia
 

"Očekuje se da i u bliskoj ili daljoj budućnosti oni postanu češći, takođe da se ponavljaju baš ovako na ranom početku leta i da se produžavaju kasnije kada leto bude na izmaku, odnosno da se sve ukupno produžava period sa ne samo visokim temperaturama, nego i da se povećava broj dana od preko 35 stepeni", navodi Sovilj.

On naglašava da taj trend ne važi samo za Srbiju, nego i za veći deo južne Evrope, koja se veoma često u letnjim mesecima bori sa deficitom padavina, odnosno sa sušom, a kombinacija visokih temperatura i suše u velikoj meri povećava rizik od šumskih požara i drugih oblika vatre na otvorenom prostoru. 

Sovilj veruje da će ovo leto biti na spisku najtoplijih, a navodi da je rekordno toplo leto bilo 2012, kada smo imali mnogo problema sa šumskim požarima i sušom. "U julu i avgustu ove godine procenjene srednje maksimalne temperature vazduha su od 30 do 32 stepena u našoj zemlji. To je više od proseka, odstupanje temperature koje očekujemo je od bar dva stepena", naveo je Sovilj.

Dodaje da se očekuje i deficit padavina na mesečnom nivou.

"U julu se očekuje između 30 i 60 litara kiše po kvadratnom metru, što je opet manje od proseka, slična količina se prognozira i za avgust. Sveukupno 35 do 60 tropskih dana u nižim predelima Srbije. Opet ta cifra ako se uporedi sa drugom polovinom prethodnog veka, vidimo da je duplo veća. Nekad je bilo običajno da u toj toplijoj polovini godine imamo od 20 do 30 tropskih dana s temperaturom preko 30 stepeni i možda tek nekoliko dana s temperaturom preko 35. Vidimo da se i ta statistika već značajno menja", rekao je Sovilj.

On kaže da je ove godine već oboren jedan datumski rekord, i to u Beogradu, kada je 10. juna izmereno 35,5 stepeni, dok je prethodni bio iz 1996. godine, tada je bilo 34,4. 

Sovilj navodi da je rekord za Srbiju postavljen u Negotinu 26. juna 2007. kada je izmeren 41 stepen, a za Beograd 24. juna 2021, kada je izmereno 38,7 stepeni. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike