Zašto Uskrs slavimo prema julijanskom kalendaru i ko je doneo tradiciju uskršnjeg zeca: Ovo su zanimljivosti o najstarijem prazniku

03.05.2024

07:13

0

Autor: Lj. S.

Portal 24sedam izdvojio je za čitaoce nekoliko zanimljivih i ključnih činjenica o Uskrsu

Zašto Uskrs slavimo prema julijanskom kalendaru i ko je doneo tradiciju uskršnjeg zeca: Ovo su zanimljivosti o najstarijem prazniku
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Uskrs važi za najstariji hrišćanski praznik, koji Pravoslavna crkva slavi prema julijanskom kalendaru, a koji se uvek praznuje nedeljom, međutim, menja se datum kada se slavi. 

Najradosniji hrišćanski praznik, kako ga mnogi nazivaju, obeležava se tri dana, a kako je Isus umro na Veliki petak, tada se po tradiciji farbaju jaja.

Portal 24sedam izdvojio je za čitaoce nekoliko zanimljivih i ključnih činjenica o Uskrsu. 

1. Zašto Pravoslavna crkva slavi Uskrs prema julijanskom kalendaru?

Antonio Ahel/ATAImages
 

Pravoslavna crkva koristi julijanski kalendar koji je u Rimskom carstvu 45. godine pre nove ere uveo Julije Cezar. Međutim, zapadna crkva je 1582. prešla na gregorijanski kalendar, koji je uveo papa Grgur XIII. Ovu promenu kalendara nije usvojila Pravoslavna crkva, koja i dalje koristi julijanski kalendar za liturgijska i crkvena obeležja, uključujući i datum Uskrsa.

2. Zašto se datum Uskrsa razlikuje između Pravoslavne crkve i zapadnih crkava?

Profimedia
 

Razlika u datumu Uskrsa između Pravoslavne crkve i zapadnih crkava proizilazi iz upotrebe različitih kalendara - julijanskog i gregorijanskog. Julijanski kalendar zaostaje za gregorijanskim kalendarom 13 dana. Kao rezultat toga, Pravoslavna crkva slavi Uskrs nakon zapadnih crkava, obično jednu ili više nedelja kasnije.

3. Kako se obavlja uskršnja liturgija u Pravoslavnoj crkvi?

Uskršnja liturgija u Pravoslavnoj crkvi je jedno od najsvetlijih i najradosnijih bogosluženja. Obično se održava u ponoć između subote i nedelje.

4. Kako pravoslavci dočekuju uskršnje jutro?

Pravoslavci dočekuju uskršnje jutro tako što se obično okupljaju u crkvama ili na otvorenom prostoru oko crkve, noseći sveće i ikone, spremni da dočekaju vaskrslog Hrista.

U ponoć, sveće se pale kao simbol Hristovog uskrsnuća, a crkve se obasjavaju svetlom. 

Vernici se često pozdravljaju radosnim uskrsnim pozdravom "Hristos voskrese!" (Hristos vaskrse), na šta drugi odgovaraju sa "Vaistinu voskrese!" (Vaistinu vaskrse), čestitajući jedni drugima praznik. 

Nakon liturgije, obično sledi zajedničko slavlje, gde vernici čestitaju Uskrs, razmenjuju jaja i daruju poklone.

5. Koja su tradicionalna jela koja se konzumiraju tokom pravoslavnog Uskrsa?

Tokom pravoslavnog Uskrsa, vernici konzumiraju različita tradicionalna jela koja su deo bogate kulturne baštine Pravoslavne crkve. Jedno od najpoznatijih jela je jagnjetina, koja se smatra simbolom žrtvovanja Isusa Hrista. 

6. Šta predstavlja jaje kod Uskrsa? 

Antonio Ahel/ATAImages
 

Jaja predstavljaju krv Isusa Hrista i zato se uglavnom farbaju u crveno. Neka predanja govore da su kokoške u Jerusalimu godinu dana nakon Isusovog stradanja izlegle upravo crvena jaja. 

Takođe, jaje predstavlja drevni simbol novog života i preporoda.

7. Ko je doneo tradiciju uskršnjeg zeca? 

Freepik
 

Tradiciju uskršnjeg zeca doneli su Nemci, a ovaj običaj popularizovan je tek u 18. veku.

Prema legendi iz anglosaksonskih krajeva, boginja proleća i ponovnog rođenja Eostre je jedne godine zakasnila sa dolaskom na Zemlju i zima je trajala do maja. Kada je došla našla je promrzlu pticu, koju je pretvorila u zeca kako bi je krzno grejalo. Pošto je zec nastao od ptice, on je sneo jaje za nju i dočekivao bi je sa jajetom svake godine kada bi došla na Zemlju.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike