Kako se pravilno čestita Uskrs? Hristos Vaskrs, vaskrse ili voskrese?

05.05.2024

11:00

0

Autor: K. B.

Vaskrs je dan ispunjen radosti i druženja među ljudima, obogaćen posebnom čarolijom ofarbanog i ukrašenog jaja, kao i ostalih običaja koji su duboko ukorenjeni u našoj tradiciji

Kako se pravilno čestita Uskrs? Hristos Vaskrs, vaskrse ili voskrese?
Vaskršnja jaja - Copyright Profimedia

Ovaj praznik obeležava najveću radost hrišćanstva - vaskrsnuće Isusa Hrista, tri dana nakon njegove smrti na Golgoti.

Postoji određena zbunjenost među vernicima oko izbora izraza za čestitanje Uskrsa, da li se kaže "Uskrs" ili "Vaskrs", "vaskrse" ili "voskrese". Prema opšteprihvaćenom rečniku Matice srpske, pravilno je koristiti izraz "Hristos vaskrse", mada je takođe prihvatljivo i "Hristos voskrese".

Izvorni oblici reči kao što su Vaskrs, Vaskrsenije, Vaskrsnuti, Vaskrse imaju korene u starom srpskom crkvenom i književnom jeziku. Ove reči označavaju uskrsnuće, odnosno povratak iz smrti u život. Srpska redakcija staroslovenskog jezika, poznata kao srpskoslovenski jezik, formirana je tokom 10. veka kada su Srbi prihvatili slovensko bogosluženje i pismenost. U tom periodu i kasnije, reči su izgovarane sa poluglasnikom "A" iza početnog "V", što je rezultiralo oblikom "Vaskrs".

Profimedia
 

Što se tiče same reči "Uskrs", ona pripada srpskom narodnom jeziku, gde je u davna vremena početno "U" evoluiralo iz starog "V". Dakle, oba izraza, "Uskrs" i "Vaskrs", su ispravna i prihvaćena.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike