Država nabavlja maloj Nađi (4) lek za decu leptire! Roditelji je ostavili, ali je prihvatila humana hraniteljka, a sada se budi nova nada

20.02.2024

12:24 >> 13:48

0

Za dvoje dece leptira o trošku države odobrena terapija koja košta oko 630.000 dolara po pacijentu godišnje

Država nabavlja maloj Nađi (4) lek za decu leptire! Roditelji je ostavili, ali je prihvatila humana hraniteljka, a sada se budi nova nada
Nađa Marković - Copyright Fondacija Budi Human

Četvorogodišnjoj Nađi iz Čačka, koja boluje od bulozne epidermolize, o trošku države odobrena je genska krema koja je prošle godine registrovana u Sjedinjenim Američkim Državama kao jedini lek za decu "leptire“, izjavila je danas Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

"Cenimo svaki humani gest i nameru, ali za malu Nađu nije potrebno skupljati novac za lek, jer je za dvoje dece leptira o trošku države odobrena terapija koja košta oko 630.000 dolara po pacijentu godišnje. U kontaktu smo sa proizvođačem i radimo na tome da krema, koja inače još nije registrovana u Evropi, što pre stigne u Srbiju“, istakla je Radojević Škodrić.

Nađa je dete "leptir" koje su roditelji napustili nakon čega je brigu o njoj preuzela  hraniteljka Tatjana Obradović iz Čačka, saopštio je RFZO.

Inače, Obradovićeva je majka troje dece i baka troje unučića a grad Čačak joj je, na predlog Centra za socijalni rad, čak dodelio i Decembarsku nagrade za istaknute pojedinice.

- Jako sam zahvalna na ovom priznanju, ovo je priznanje ne samo za mene već za sve hranitelje u našem okrugu koji su nesebično otvorili vrata svog srca i svog doma za decu bez roditeljskog staranja. Međutim, najzahvalnija sam maloj Nađi koja me je naučila da biti hrabar znači hodati sa osmehom i kad vam se plače, da biti posvećen znači ne odustati ni onda kada bi mnogi to učinili, da biti srećan znači zahvaljivati se svakom trenutku u kom osmeh nosi i novu nadu. Hvala vam što ste to prepoznali - rekla je tada Tatjana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike