Direktorka RFZO povodom početka HPV imunizacije: Vakcinisano 30 hiljada dece

08.12.2023

16:59

0

Istakla je da je država obezbedila vakcinu za sve uzrasta od 9 do 19 godina kao i da vakcina nije obavezna, ali da je preporučljiva

Direktorka RFZO povodom početka HPV imunizacije: Vakcinisano 30 hiljada dece
Ilustracija - Copyright Profimedia

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas povodom početka programa HPV imunizacije "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE" da je do sada vakcinisano 23.000 devojčica i 7.000 dečaka.

"Magnet je stigao tako da mi je jako drago da u sklopu celokupne savremene diagnostike koja kreće u ovom gradu, a ta savremena diagnostika sa sobom najviše vuče prevenciju je i HPV karavan. Ovo je prvi, a najznačajniji i najuspešniji projekat prevencije i mislim da po ovom modelu treba da se rade svi ostali projekti prevencije", rekla je Radojević Škodrić.
Navela je da se pored skrininga HPV u domovima zdravlja organizuju još dva skrininga, odnosno prevencije.

"To je skrining na karcinom dojke i kolorektalni karcinom. Međutim, oni su daleko od uspešnosti HPV skrininga i iz tog razloga sam rekla da je ovo upravo primer kako treba raditi", rekla je Radojević Škodrić i dodala da u domovima zdravlja treba da se nastave pregledi.
"Zahvaljujući HPV karavanima, treba da promenimo svest građana o značaju prevencije i ranoj diagnostici. Od juna prošle godine o trošku države je uvedena HPV vakcina i to devetovalentna.

Dakle, za razliku od četvorovalentne, ona pokriva mnogo veći broj HPV-onkogenih virusa", rekla je Radojević Škdorić.

Istakla je da je država obezbedila vakcinu za sve uzrasta od 9 do 19 godina kao i da vakcina nije obavezna, ali da je preporučljiva uzimajući u obzir da je, prema njenim rečima, najbezbednija vakcina prepoznata od strane Svetske zdravstvene organizacije.

RTS printscreen
 

"Kada je u pitanju broj vakcinisanih, sa tim još uvek nismo zadovoljni, jer od 600 hiljada dece u ovoj starosnoj kategoriji od 9 do 19 godina koji su kandidati za primanje HPV vakcine, do sada je vakcinisano samo pet odsto, od toga 23.000 devojčica i 7.000 dečaka", rekla je ona.

Navela je da je njihov zadatak da rade na povećanju obima vakcinacije i pozvala zdravstvene radnike da više razgovaraju sa roditeljima i sa decom o HPV vakcini.

"Nažalost, Srbija se nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišom stopom obolevanja i umiranja od malignih bolesti - 400.000 ljudi svake godine se razboli od malignih bolesti, a 20.000 umre", objašnjava Radojević Škodrić.

Podsetila je na inovativne lekove koji su uvedeni na novu listu lekova i dodala da inovativni lekovi neće da ti efekat ukoliko se bolesti ne budu otkrivale u ranom stadijumu i ukoliko tada ne budu davane terapije.

"Nakon ovog HPV karavana sam sigurna da će se povećati obim vakcinisane dece, odnosno broj, te vas molim da nastavite razgovore, a ako treba, organizovaćemo i obilazak škola, možda i na nekom drugom mestu", zaključila je Radojević Škodrić.

Proizvođači pozdravljaju odluku RFZO

Najava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da će do kraja godine na listu lekova dostupnih građanima Srbije o trošku države biti uključene dodatne 22 inovativne terapije je izuzetno značajna vest. Ovi lekovi poboljšaće ishode lečenja, a za mnoge pacijente će značiti razliku između života i smrti, ili značajno poboljšanje kvaliteta života, saopštilo je Udruženje proizvođača inovativnih lekova INOVIA.

- Osim uspostavljanja kontinuiteta u redovnom proširenju liste inovativnim lekovima, od kako je na čelu RFZO Sanja Radojević Škodrić, posebno nas raduje najava da ćemo već od iduće godine dobiti odvojenu budžetsku liniju za inovativne lekove, što bi trebalo da garantuje stabilnost u dostupnosti nasavremenijih terapija u budućnosti - saopštili su oni.

Doktorka Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut rekla je da je ova vakcina najbolja koja postoji trenutno. 
"To je devetovalentna vakcina i zaista što se tiče bezbednosti, ona je proglašena za ekstremno bezbednu vakcinu", rekla je Boričić.

Navela je da je normalno da roditelji imaju i nedoumice i strahove da su upravo zbog toga tu zdravstveni radnici koji treba da odgovore na sva njihova pitanja i sve te nedoumice.
"Do sada je dato oko 61.000 doza vakcina, vakcinisano je oko 30.000 dece", rekla je Boričić.

Profimedia
 

Istakla je da se o ovoj bolesti uopšte više ne govori o razvijenim zemljama sveta, a da naše žene i dalje od toga umiru i obolevaju, što je prema oceni Boričić nedopustivo u 21. veku.

"Nažalost, kao što sam rekla, o bolestima o kojima se svuda drugde ne priča, kod nas se i dalje priča, mi i dalje kasnimo za svetom, upravo zbog toga što se mere prevencije ne primenjuju", rekla je Boričić i apelovala na roditelje da odu u Dom zdravlja, informišu se i odluče se da vakcinišu dete.

Direktor udruženja "Roditelj" Gordana Plemić rekla je da to udruženje od samog početka sprovodi ovu informativnu kampanju.

"Kada je reč o imunizaciji jako nam je važno da mi kroz naš rad vidimo koliko roditelji imaju pitanja, šta je ono što ih muči budući da nemaju mogućnost da u svakom trenutku u domu zdravlja dobiju prave odgovore zbog čega smo pokrenuli sajt na kome mogu da dobiju važne informacije, a mogu da postave i pitanja", navela je Plemić.

Dodala je da su tribine poput ove u Leskovcu koje organizuju jako važne kako bi se na terenu videlo šta kažu iz domova zdravlja na lokalnom nivou i time bila prikazana slika stanja na terenu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike