Alergeni podivljali, ali polen jednog drveta pravi najveće probleme

06.04.2024

19:25

0

Autor: R.M.

U Valjevu poslednje nedelje marta nije bilo dana a da koncentracija polena breze nije bila veoma visoka

Alergeni podivljali, ali polen jednog drveta pravi najveće probleme
Copyright Profimedia

Prema podacima sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija pojedinih alergena veoma je visoka a među njima prednjači breza!

Naime, polen ovog drveta je otišao "u crveno" a protekle nedelje u Beogradu gotovo da nije bilo dana a da koncentracija nije bila iznad poželjnih vrednosti.

Polen breze je gušio i po Vojvodini, pa su tako visoke koncentracije izmerene u Kanjiži, Kikindi, Zrenjaninu i Vršcu dok je nešto opuštenija situacija bila u Bečeju.

Međutim, u Valjevu je od 25. marta pa do kraja meseca bukvalno svaki dan je bio veoma visok nivo koncentracije polena breze.

Pixabay
Breza

Inače, u većem delu ostalih mernih mesta poput Zaječar, Niša, Loznice i Požarevca situacija sa polen breze bila je bolja, a negde je čak koncentracija ostala u granicama normale, odnosno 60 zrna po kubnom metru.

Inače, breza ima najveći alergeni potencijal u ovo doba godine. 

I drugo drveće pušta alergene

Međutim, sem breze prevelike koncentracije polena ispuštali su i vrba, dud i javor, ali su oni "gušili" manji broj dana od breze.

Ali alergični ljudi neće moći da odahnu jer će koncentracije alergena ostati bez promene i narednih dana a očekuje se da će kod duda i oraha doći čak i do povećane koncentracije.

Profimedia
 

Treba napomenuti da prema kalendaru alergenih biljaka, što se tiče drveća, mart i april su meseci kada su koncentracije njihovih polena u vazduhu najviše. 

Ako je za utehu, polovinom maja koncentracija polena bi trebalo da počne drastično da opada pa čak i da bude na nivou normalne.

Ali će alergene sa drveća da zamene oni iz trava koji su prisutni gotovo do kraja leta.

Njih "nasleđuju" alergeni raznih korova čiji polen je aktivan do oktobra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike