Direktorka RFZO o novim inovativnim lekovima, otkrila kada će biti na raspolaganju pacijentima

06.03.2024

13:26

0

Listu novih inovativnih lekova Vlada je usvojila prošle nedelje

Direktorka RFZO o novim inovativnim lekovima, otkrila kada će biti na raspolaganju pacijentima
Copyright TANJUG/ JADARANKA ILIĆ

Vlada Srbije odobrila je prošle nedelje novu listu inovativnih lekova. Kada i koliko novih lekova će se biti na raspolaganju najtežim pacijentima za RTS je govorila direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić. Istakla je da je prevencija karcinoma nešto što je najskuplje u zdravstvu za šta su se, kako je rekla, u Srbiji sada stekli uslovi.

Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) kaže za RTS da očekuje da se novi inovativni lekovi tokom maja biti na raspolaganju pacijentima.

Listu novih inovativnih lekova Vlada je usvojila prošle nedelje. Fond je u fazi raspisavanja janih nabavki, pa se očekuje da će lekovi u bolnicama i apotekama biti u maju, navela je Radojević Škodrićeva.

Kako je dodala, reč je o 55 novih lekova, od kojih su 22 inovativni, među kojim su 16 za bolesti za koje dosad nisu postojali.

18 mamografa stiglo u bolnice

Istakla je da je zahvaljujući ulaganju u lekove i medicinsku opremu 18 mamografa stiglo u bolnice u Srbiji dok očekuje da uskoro još dve magnetne rezonance budu stavljene u funkciju.

Kako je napomenula, ranije su se lekovi za multiplu sklerozu davali u samo šest bolnica dok je sada reč o 22, za kolorektalni karcinom u osam a sada u 29 a za karcinom dojke u samo pet, a sada u 31 ustanovi.

Dodala je da RFZO radi na povećanju broja zdravstvenih ustanova u kojima će se davati lekovi za hematološka oboljenja i psorijazu.

Borba protiv raka

Govoreći o borbi protiv raka, Radojević Škodrićeva je rekla da su za to kao i prevenciju i ranu dijagnostiku potrebni savremena oprema i lekovi i bolnički kapaciteti.

"Prevencija je nešto što je najskuplje u zdravstvu za šta su se u Srbiji sada stekli uslovi", kaže direktorka RFZO.

Ukazala je na to da će se intenzivno raditi na ravnomernoj pokrivenosti stručnim kadrom u celoj Srbiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike