One su "pink dame" i zaslužuju medalju: Pobedile rak, a sada treniraju veslanje i - pobeđuju

07.04.2024

08:23

0

Nakon teške bolesti i terapija odlučile da uz fizičku aktivnost počnu neki novi život

One su "pink dame" i zaslužuju medalju: Pobedile rak, a sada treniraju veslanje i - pobeđuju
Copyright RTS printscreen

Pobedile su karcinom dojke. Borile su se kao zmajice, a sada se sa beogradskim „Zmajevima“ bore za medalje. Vesna Dozet i doktorka Jelica Radaković su „pink dame", koje su nakon teške bolesti i terapija odlučile da uz fizičku aktivnost počnu neki novi život. Imaju i važnu poruku za sve – obavezno idite na preventivne preglede.

Vesna Dozet, jedna od „pink dama”, kaže za RTS da su to žene koje su obolele od karcinoma dojke, ali su prošle redovnu proceduru lečenja i da se sada osećaju kao zdrave žene, te da ih tako i u klubu tretiraju.

RTS printscreen
Vesna Dozet

 

„Mi veslamo barabar sa ostalim veslačima i veslačicama. Ima nas oko 130 u klubu, od toga je 25 'pink dama' i to je raspon godina između 17 i 70, pa se onda uklopamo i svi moramo veslati zajedno, u istom ritmu, da bi čamac išao brže, jer ako čamac ide brže onda se nadamo nekoj medalji na takmičenjima”, ističe Dozetova.

Jedna od članica tima je i doktorka Jelica Radaković, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, koja kaže da su sve „pink dame” pod redovnom medicinskom kontrolom.

„Idu na kontrolu kod svojih primarnih lekara, onkohirurga, onkologa, a na vodi smo svi zajedno i svi smo isti, tako da ne štede nas mnogo, ali naravno u granicama naših funkcionalnih mogućnosti i to je nešto što treba da se doživi. Znate, sa obale se to drugačije vidi, osećaj je potpuno drugačiji”, poručuje Radakovićeva.

Zašto je veslanje toliko važno

Doktorka objašnjava da se duže vreme bavi rehabilitacijom onkoloških pacijenata, kao i da je ono što im se preporučuje fizička aktivnost.

„Znači, fizička aktivnost se izuzetno preporučuje. Samo je pitanje koja vrsta fizičke aktivnosti. Dragon boat veslanje je jedan od sportova koji se preporučuje ovim ženama, zato što se u ovom sportu ruka koja vesla, ruka snage, obično je ona ruka na strani koja nije operisana, izuzev kod žena koje su imale operaciju obe dojke, ali one onda veslaju naizmenično”, dodaje Radakovićeva.

RTS printscreen
Dr Jelica Radaković

 

Ističe da je druga ruka, sa strane koja je operisana, uvek podignuta u vazduhu.

„Na taj način sprečava se jedna od najčešćih i najproblematičnijih komplikacija posle operacije karcinoma dojke, a to je limfedem. Limfedem je otok ruke na strani gde je operacija izvršena i gde su izvedene limfne žlezde i ruka otiče. Sa obzirom da ova ruka stalno u podignutom položaju onda se sva ta limfa i krvotok izdrenira iz ruke i praktično ne mora da se koristi ta spoljna kompresivna terapija”, ističe Radakovićeva.

Poručuje i da istraživanja u svetu pokazuju da 20 minuta Dragon boat veslanja i 20 minuta mehaničke kompresivne terapije praktično daju slične rezultate.

Doktorka Radaković navodi da je suština da što više žena sazna za ovaj vid rekreacije.

„Zato što kada se govori o karcinomu i generalno o malignim bolestima, u prošlosti se uglavnom mislilo na sve nešto ružno, loše. Na to da taj kvalitet života nikada posle neće biti isti. Ali to nije tako, u svetu odavno nije tako. Evo sada se i kod nas te granice pomeraju. Pacijenti koji završe lečenje, ako pričamo o ženama koje su operisale karcinom dojke, i koje dobiju odobrenje od svojih lekara da mogu da nastave život dalje – one mogu da se bave mnogim aktivnostima i da se bave rekreativnim aktivnostima, što se predominantno savetuje i u rehabilitaciji”, objašnjava Radakovićeva.

Treće poluvreme – druženje na terasi kluba

Vesna Dozet kaže da joj je podrška u prvim trenucima bila veoma značajna.

„Ono što je meni jako bitno kao pozitivno iskustvo, rekla sam da imamo oko 25 žena koje su operisane i kada dođete tamo i kada vidite da ima žena koje su operisane pre godinu dana, pre pet godina, pre petnaest godina, to mi jako daje neki optimizam – kada mogu one za što ne bih mogla i ja”, dodaje Dozetova.

Napominje da posle treninga imaju i takozvano treće poluvreme, odnosno druženje u klubu.

„To je druženje u našem klubu, na terasi, na Adi. Pričamo, šalimo se, razmenjujemo iskustva, družimo se, naravno i putujemo zajedno”, rekla je Dozetova i navela putovanje u Ravenu gde su učestvovale u finalnoj trci „pink dama”.

Vesna kaže da kada vam se desi karcinom dojke, onda se preispitate i napravite neke prioritete u životu – šta mi je važno, a šta mi nije važno.

„I prosto vidite kada ste na ivici tamo ili ovamo, pa ste ipak prišli tamo, e to onda treba kvalitetno iskoristiti što i činimo”, dodaje Dozetova.

Apel – idite na preventivne preglede

Jelica Radaković kaže da kao doktorka, ali i „pink dama”, apeluje na žene da obavezno rade skrining preglede.

„Zato što je meni tumor otkriven upravo na jednom od godišnjih skrininga pregleda na vreme. Operacija je izvršena u roku od mesec dana, nakon toga je bila hemioterapija. I posle hemioterapije, oko šest meseci posle toga, ja sam počela već da radim. I vrlo brzo posle toga i uključila se i u sportske aktivnosti uz konsultaciju sa svojim lekarima”, dodaje Radakovićeva.

Profimedia
 

 

I Vesna Dozet poručuje da je preventivni pregled najbitniji.

„Da idu obavezno na te preventivne preglede, na skrininge, na mamografije, sve što im lekar preporučuje. Ja sam takođe svoju promenu otkrila na jednom redovnom sistematskom pregledu i jako je važno da što je tumor pre otkriven, to je lečenje brže i jednostavnije”, ističe Dozetova.

Ističe da je imala sreće da je vrlo brzo operisana posle otkrivanja tumora.

„Zahvalna sam doktorki koja mi je saopštila dijagnozu, to je radiolog, i mislim da treba to da se ponovi, da to sve žene treba da čuju – to nije bolest, to je pojava. Vi to operišete i posle operacije vi ste zdrava žena, nastavljate normalno sa svojim redovnim aktivnostima, itekako života ima i posle, jako lepih trenutaka i jako lepih događaja u kojima učestvujete”, poručuje Dozetova.

Navodi i da su česta razmišljanja žena nakon lečenja šta se sme, a šta ne sme.

„Kada ja pitam mog hirurga, kod kojeg idem na redovne kontrole, da li ja smem, ja još ne završim rečenicu, a on kaže smete, vi smete sve, vi ste za mene zdrava žena”, zaključila je Dozetova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike