Podvarijanta omikrona JN.1 širi se svetom, ovo su simptomi i mere da sprečimo njeno širenje

12.12.2023

09:42

0

Autor: I.K.

U SAD već postoji talas zaraze ovom podvarijantom omikrona

Podvarijanta omikrona JN.1 širi se svetom, ovo su simptomi i mere da sprečimo njeno širenje
Copyright Profimedia

U susret prazničnim okupljanjima ide i vest koju malo ko želi da čuje, a to je da u svetu raste broj zaraženih novom varijantom kovida19 - JN.1, prenosi portal Medscape.

Epidemiolozi imaju i dobrih vesti. Očekivani rizik ove varijante za javno zdravlje je nizak, a nedavna istraživanja ukazuju na to da ažurirana vakcina protiv korone deluje i protiv najnovije varijante.

Trenutno se JN.1 češće prijavljuje u Evropi, ali je prilično zastupljen i u Americi. Veliku zaraznost mu omogućava mutacija u proteinu, ali srećom nova vakcina reguliše i taj problem.

U SAD već postoji talas zaraze ovom podvarijantom omikrona, jer je vakcinisan jako mali broj ljudi. Infektolozi i epidemiolozi apeluju da je vreme da vlasti upute javni poziv na vakcinisanje ažuriranom vakcinom dok još nije kasno, odnosno dok antitela još mogu da “prorade” pre nego što počnu praznična okupljanja u zatvorenom.

Novi podtip omikron soja - JN.1, u Srbiji još nije registrovan, ali ga epidemiolozi svakako očekuju pogotovo što je vreme kada ljudi dosta putuju iz svih krajeva sveta, što pogoduje širenju zaraze.

Načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Slavica Maris ističe da se situacija prati na nedeljnom nivou, ali ocenjuje da nema razloga za posebnu zabrinutost.

"Sve su to podvarijante omikrona, a većina nas je nekoliko puta preležala kovid ili je vakcinisana", navodi ona za Telegraf.

Ona podseća koji simptomi važe za omikron soj, pa tako i njegove podvarijante. 

"U najvećem procentu korona ide blago: curenje iz nosa, temperatura koja ne mora biti visoka, može biti i 37,5, bolovi u grlu, malaksalost, bolovi u leđima. To su najčešći simptomi. Ne smemo zaboraviti na populaciju stariju od 65 godina i osobe koje imaju hronično oboljenje, kojima je oslabljen imunitet, kod njih može doći do teže kliničke slike koja zahteva i bolničko lečenje".

Podseća i da za sve respiratorne infekcije važe iste mere opreza.

"Treba izbegavati provođenje vremena sa obolelim osobama, provetravati prostoriju, održavati socijalnu distancu i redovno prati ruke. Na sve ovo, potrebno je jačanje imuniteta adekvatnom ishranom, uzimanjem dovoljno vitamina, voća i povrća, ali isto tako probiotika. Značajan je i u prevenciji crevnih zaraznih bolesti, ali i za opšte jačanje imuniteta", objašnjava dr Maris.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike