Otkud rota virus kad mu vreme nije? Među zimske respiratorne infekcije umešala se i ova "letnja", da li ima razloga za brigu?

11.12.2023

20:04

0

Za 24sedam govori dr Slavica Maris, načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje

Otkud rota virus kad mu vreme nije? Među zimske respiratorne infekcije umešala se i ova "letnja", da li ima razloga za brigu?
Copyright Profimedia/Printscreen/YouTube

Respiratorne infekcije haraju među decom, zbog čega su pune pedijatrijske ambulante u domovima zdravlja. 

Kako je rekla doktorka Marija Golubović, pedijatar u Domu zdravlja "Savski venac", reč je uglavnom o infekcijama gornjih respiratornog puteva. 

-To su pre svega adeno i rhino virus, koji su uobičajeni virusi za ovo doba godine. Prisutan je međutim i rota virus koji izaziva stomačne tegobe. Rota virus je karakterističan za leto, a sada se izgleda sve poremetilo pa ga imamo i u zimskim mesecima. Razlozi za veći broj obolele dece su promene vremena, boravak u kolektivima, druženje u zatvorenom prostoru...", ističe dr Golubović za RTS.

Prema njenim rečima, simptomi svih ovih infekcija su kijanje, kašljanje, bol u grlu, ali i tečna stolica. 

Leti izaziva epidemije, zimi se javlja sporadično

Kako za 24sedam objašnjava dr Slavica Maris, načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, od početka godine u Beogradu je registrovana 21 epidemija uzrokovana rota virusima, tokom kojih je obolelo 226 osoba i sve su registrovane u vrtićima. Samo u septembru je bilo registrovano pet epidemija i to je bilo poslednji put ove godine.

-Iako rota virus jeste karakterističan za letnji period, srećemo ga ipak tokom cele godine. Nekoliko slučajeva registrovanih u ovim hladnim mesecima, ipak, ne čini epidemiju. Jedna od prvih epidemija ove godine je bila u martu i tako redom zaključno sa septembrom, navela je dr Slavica Maris.

Printscreen Youtube/K1
dr Slavica Maris

 

Ona ističe da u većini slučajeva ova infekcija prolazi bez simptoma pogotovo kod najmlađih koji su zaštićeni majčinim mlekom.

-Ako dođe do razvoja simptoma, počinje naglo, malaksalošću, povraćanjem, prolivom. U odnosu na druge stomačne infekcije, ovde su povraćanja i stolice česte i postoji opasnost od dehidratacije. Period od ulaska uzročnika do ispoljavanja prvih simptoma je od 24 do 72 sata, a period zaraznosti odnosno period kada se može preneti na druge, jeste neposredno pre i do sedam dana nakon bolesti, sve dok traje izlučivanje virusa. Simptomi se javljaju do 4. do 6. dana, a već od osmog dana rota virus ne može da se izoluje iz stolice. Obično se inficiraju deca u prvih šest meseci života do dve godine, napominje dr Maris.

Otporan na uobičajena dezinfekciona sredstva

Ističe da se lako prenosi zaraženim rukama i predmetima, a može i preko zaražene vode.

-Specifična terapija ne postoji, već se vrši nadoknada tečnosti kako bi se sprečila dehidratacija, sprovode se higijenske mere koje se odnose na prevenciju da ne unesemo prljavim rukama, ne progutamo zagađenu hranu ili popijemo vodu. Ovaj virus može dugo da preživi na čvrstim površinama i na rukama. Otporan je na uobičajena dezinfekciona sredstva, ali hlor ga uništava. Dakle savet je što češće prati ruke, obavezno pre jela, povrće i voće pažljivo prati, kontaminirane površine očistiti preparatima na bazi hlora. Postoji i vakcina koja daje nivo zaštite kod teških oblika, dodaje dr Maris.

Navodi da u vreme "vladavine" respiratornih infekcija treba što više vremena provoditi na otvorenom prostoru, što manje u zatvorenom naročito kad ima veliki broj ljudi u malom prostoru, redovno provetravati prostore u kojima boravimo, izbegavati kontakt sa osobama koje znamo da su bolesne, kao i da redovno peremo ruke.

-To je prevencija ne samo za crevne bolesti, već i za respiratorne. Adekvatna ishrana bogata vitaminima, dovoljno voća i povrća, san je takođe značajan, kao i fizička aktivnost, a preporučuje se i upotreba probiotika koji služe i za sveopšte podizanje imuniteta, savetuje dr Maris.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike