I izviđači Vojske Srbije dobili "hamvije": Pogledajte kako je protekla obuka naših vojnika (FOTO)

11.12.2023

18:57

0

Izviđači su prvo prošli teorijske sadržaje, ovladali rukovanjem i održavanjem sistema i podsistema vozila

I izviđači Vojske Srbije dobili "hamvije": Pogledajte kako je protekla obuka naših vojnika (FOTO)
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane

U izviđačkim četama brigada kopnene vojske, u toku je realizacija intenzivne obuke na višenamenskim vozilima točkašima visoke mobilnosti kojima su ove jedinice opremljene u prethodnom periodu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Reč je o popularnim „hamvijima“, koji se sada, osim u specijalnim i delu drugih jedinica Vojske Srbije, nalaze na upotrebi i u izviđačkim četama u brigadama kopnene vojske.

Obuka se realizuje u terenskim uslovima, a cilj je da se profesionalni sastav u potpunosti osposobi za borbenu upotrebu ovog vozila u realizaciji namenskih zadataka na obaveštajnom obezbeđenju snaga u operacijama.

Izviđači su prvo prošli teorijske sadržaje, ovladali rukovanjem i održavanjem sistema i podsistema vozila i tehnikama vožnje u terenskim uslovima, a sada na poligonima Vojske Srbije uvežbavaju taktičke radnje i postupke.

Borbena vozila imaju kapacitet prevoženja do četiri vojnika sa balističkom opremom i naoružana su teškim mitraljezom domaće proizvodnje 12.7 mm M-87, koji odlikuje velika probojna moć, brzina gađanja do 700 metaka u minutu i maksimalni efektivni domet od 1500 metara.

Osim ovim vozilima, izviđačke čete su opremljene i novim bespilotnim letelicama, višenamenskim osmatračkim uređajima, balističkom opremom i širokom paletom naoružanja.

Obuka se u jedinicama izvodi svakodnevno, što sve zajedno garantuje odličnu osposobljenost i visoku borbenu gotovost za dejstvo u svim zemljišnim, vremenskim i taktičkim uslovima.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike