Srpski mirovnjaci zasada nisu ugroženi: Obavljaju redovne zadatke u Libanu, nema povlačenja kontingenta

31.10.2023

15:18

0

Svako eventualno povlačenje pojedinačnih kontingenata ili misije u Libanu u celini podrazumevalo bi i povlačenje pripadnika Vojske Srbije

Srpski mirovnjaci zasada nisu ugroženi: Obavljaju redovne zadatke u Libanu, nema povlačenja kontingenta
Pripadnici Vojske Srbije - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

Skoro 200 pripadnika Vojske Srbije koji se nalaze u tri mirovne misije u blizini Izraela su dobro i izvršavaju redovne zadatke u skladu sa mandatima misija i bezbednosnom situacijom, navode iz Ministarstva odbrane.

Svako eventualno povlačenje pojedinačnih kontingenata ili misije u Libanu u celini podrazumevalo bi i povlačenje pripadnika Vojske Srbije, naglašavaju u Ministarstvu. 

Najviše vojnika, kako su iz Ministarstva naveli za RTS, oko 180, jeste u misiji UNIFIL u južnom delu Libana, gde se u poslednjih nekoliko dana beleže sporadični sukobi Izraelskih odbrambenih snaga i Hezbolaha

- U multinacionalnoj operaciji u Libanu – UNIFIL – angažovano je oko 180 pripadnika Vojske Srbije u Komandi Misije i u sastavu italijanskog i španskog kontingenta, dok je u multinacionalnoj operaciji na Sinajskom poluostrvu – MFO Sinaj angažovano deset pripadnika Vojske Srbije u sastavu inžinjerijske jedinice u kampu ‘Jug’. U multinacionalnoj operaciji na Bliskom istoku – UNTSO – angažovan je jedan pripadnik Vojske Srbije na dužnosti vojnog posmatrača - objašnjavaju iz Ministarstva. 

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije
 

Oko 280 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane nalazi se u devet mirovnih misija, od toga su pet Ujedinjenih nacija, tri Evropske unije i nezavisna na Sinaju. U misiji UNIFIL u Libanu je skoro dve trećine srpskih mirovnjaka. Vojska Srbije tamo je neprekidno od 2010. godine.

- U skladu sa potpisanim Tehničkim sporazumima sa španskim i italijanskim partnerima, u okviru čijih kontingenata se angažuju pripadnici Vojske Srbije u misiji UNIFIL u Libanu, svako eventualno povlačenje pojedinačnih kontingenata ili misije u celini, podrazumevalo bi i povlačenje pripadnika Vojske Srbije u skladu sa razrađenim planovima evakuacije - rekli su iz Ministarstva.  

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/
 

Mirovnoj misiji na Sinajskom poluostrvu Vojska Srbije se priključila ove godine. Reč je o nezavisnoj mirovnoj misiji "Međunarodne snage i posmatrači" (Multinational Forces and Observers). Desetočlana inžinjerijska grupa nalazi se u sastavu američkog kontingenta.

U prvu mirovnu misiju Ujedinjenih nacija, vojnici sa ovih prostora otišli su 1956. godine. Tada su vojnici JNA poslati, takođe na Sinaj. Tokom narednih desetak godina hiljade jugoslovenskih vojnika steklo je to iskustvo. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/rts

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike