RAT NA BLISKOM ISTOKU Na svakih 10 minuta pogine po jedno dete u Pojasu Gaze; SAD pripremaju sankcije za izraelski vojni bataljon

20.04.2024

16:46 >> 23:55

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Na svakih 10 minuta pogine po jedno dete u Pojasu Gaze; SAD pripremaju sankcije za izraelski vojni bataljon
Copyright Profimedia Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 195. dan. 

Izrael je izveo napad na teritoriju Irana, potvrdili su američki zvaničnici za Si-En-En. Meta je bio Isfahan, sedište vojnih i nuklearnih lokacija.

Iran je aktivirao PVO iznad grada zbog čega su se čule eksplozije, potvrdio je vrhovni komandant iranske vojske.

Viši vojni zvaničnik tvrdi da u udaru nije pričinjena veća šteta i da je situacija mirna i bezbedna. Iranski zvaničnik za "Rojters" kaže da Iran nema plan za odmazdu u ovom trenutku.

IAEA je saopštila da na nuklearnim postrojenjima nema štete. Oborene su tri izraelske bespilotne letelice.

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u našem blogu:

23.54 - Na Zapadnoj obali ubijeno najmanje 13 Palestinaca

Palestinac, vozač hitne pomoći, poginuo je danas tokom evakuacije osoba povređenih u napadu nasilnih jevrejskih doseljenika, a najmanje 12 Palestinaca je poginulo tokom odvojenog incidenta na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštile su palestinske vlasti u okupiranoj enklavi.

23.53 - Izraelska policija rasterala je demonstrante sa ulica Tel Aviva

Izraelska policija rasterala je danas demonstrante sa ulica Tel Aviva koji su protestovali, uzvikujući slogane protiv vlade i pozivajući na oslobađanje talaca.

Prethodnih nedelja demonstranti su blokirali autoput Ajalon, ali su danas šetali nekim od najprometnijih gradskih ulica, poput Ibn Gabirola, Kralja Džordža i Dizengofa, prenosi The Times of Israel.

Bar Pakula, organizator i vođa protesta, rekao je za The Times of Israel da je svrha šetnje glavnim ulicama Tel Aviva da „probudi stanovnike grada iz njihovog samozadovoljstva“.

23.05 - UNRWA: Na svakih 10 minuta pogine po jedno dete u Pojasu Gaze

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) objavila je danas da na svakih 10 minuta u Pojasu Gaze pogine po jedno dete.

 

 

"Po jedno dete bude ubijeno svakih 10 minuta u Pojasu Gaze. Žalosno veliki broj dece je takođe povređen u intenzivnim i često neselektivnim izraelskim napadima. Trenutno primirje je poslednja preostala nada", navodi se objavi UNRWA na mreži X.

22.40 - Netanijahu: Uvođenje sankcija jedinici IDF je vrhunac apsurda i moralni pad

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu osudio je bilo kakve sankcije protiv izraelske vojske (IDF), nazvavši takav potez vrhuncem apsurda i moralnim padom. Prethodno se pojavio izveštaj da se administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena sprema da stavi na crnu listu jedinicu Necah Jehuda IDF-a zbog navodnog kršenja ljudskih prava na Zapadnoj obali.

"Izraelske odbrambene snage ne smeju biti sankcionisane", naveo je Netanijahu na društvenim mrežama, preneo je Tajms of Izrael.

22.30 - SAD pripremaju sankcije za izraelski vojni bataljon sastavljen od ekstremista

Očekuje se da će SAD uvesti sankcije bataljonu Necah Jehuda u sastavu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) zbog kršenja ljudskih prava Palestinaca na Zapadnoj obali.

Ovaj izraelski bataljon je uglavnom sastavljen od ultraortodoksnih haredi Jevreja i pripadnika ekstremističke jevrejske omladine koji zastupaju krajnje desničarske stavove i nisu bili uključeni u druge borbene jedinice IDF-a, prenosi Džeruzalem post.

21.30 - Al Džazira: Izraelska vojska upala u bolnicu na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici upali su večeras u bolnicu Tabet Tabet u gradu Tulkarm na Zapadnoj obali, napadajući medicinsko osoblje, javlja Al Džazira.

 

 

Vojnici su, takođe, pritvorili ekipu hitne pomoći u blizini bolnice, dodao je dopisnik te katarske televizije.

Zasad nema više informacija o upadu izraelske vojske.

19.51 - IDF napale Hezbolah po treći put danas, ubijena tri operativca

Izraelske odbrambene snage(IDF) saopštile su večeras da su treći put danas napale ciljeve militantne grupe Hezbolah, a ovog puta je pogođena lokacija u južnom Libanu koju su navodno koristili operativci Hezbolaha.

Prema IDF-u, rezervisti brigade Ecioni uočili su nekoliko operativaca Hezbolaha na jednoj od lokacija grupe u Džebajnu, a izraelski borbeni avioni su zatim pogodili zgradu, prenosi Tajms of Izrael.

18.39 - Izraelska milicija napada nekoliko oblasti na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelska naseljenička milicija napala je Palestince na autoputu između Ramale i Jerihona na okupiranoj Zapadnoj obali.

Od napada Hamasa 7. oktobra, pojačani su napadi na naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, ali nedavno su nasilne milicije naseljenika napale palestinske kuće i imanja nakon nestanka izraelskog doseljenika tinejdžera koji je pronađen mrtav prošle nedelje.

18.24 - Izraelski šef diplomatije: Erdogane, sram te bilo

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac ocenio je da je sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i šefa političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea sramota za turskog lidera.

"Muslimanska braća – silovanja, ubistva, skrnavljenje leševa i spaljivanje beba. Erdogane, sram te bilo", napisao je Kac na Iksu (Tviteru).

 

 

Erdogan je prethodno primio Hanijea u palati Dolmabahče u Istanbulu, gde su razgovarali o situaciji u Pojasu Gaze, kao i o koracima neophodnim za isporuku humanitarne pomoći i prekid vatre u regionu.

17.55 - Vafa: IDF ubile bolničara Crvenog polumeseca na Zapadnoj obali

Izraleska vojska (IDF) ubila je bolničara palestinskog ogranka Crvenog polumeseca u selu El Savija na Zapadnoj obali, prenela je palestinska novinska agencija Vafa. 

17.08 - U izraelskom vazdušnom napadu na Rafu ubijeno devetoro, uključujući šestoro dece

U izraelskom vazdušnom napadu na grad Rafa, u Pojasu Gaze, ubijeno je najmanje devet osoba, od kojih je šestoro dece, saopšteno je iz bolnice u enklavi.

 

 

Izraelski vazdušni napad danas je pogodio kuću u izbegličkom kampu Buredži u centralnoj Gazi, ubivši najmanje jednog čoveka i ranivši još dvojicu, saopštile su vlasti u bolnici Al-Aksa u Deir Al-Balahu, gde je novinar AP-a video žrtve.

Civilna odbrana Gaze dodala je da je u jučerašnjem napadu na stambenu zgradu u četvrti Tel Sultan u Rafi, kada je ubijeno najmanje sedmoro ljudi, od kojih je četvoro dece.

16.45 - Antivladini protesti nastavljaju se večeras u Izraelu

Tokom proteklih nekoliko sedmica hiljade Izraelaca protestovalo je tražeći od vlade da osigura sporazum o prekidu vatre koji bi takođe oslobodio izraelske zarobljenike koje drže Hamas i druge druge u Gazi, i pozvali su na izbore.

15.44 - Erdogan se sastao sa liderom Hamasa u Istanbulu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se danas sa šefom političkog biroa Hamasa Ismailom Hanijeom u Istanbulu.

Sastanak, koji je počeo u 14.30 po lokalnom vremenu, održan je iza zatvorenih vrata u kancelariji predsednika Turske u palati Dolmabahče, prenela je televizija NTV Haber.

 

 

15.32 - Abas osudio američki veto na palestinsko članstvo u UN-u

SAD je u četvrtak stavio veto na široko podržanu rezoluciju u Savetu bezbednosti UN-a koja bi utrla put državi Palestini da dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

U novom intervjuu predsednik Palestinske samouprave (PA) Mahmud Abas osudio je taj potez kao prikaz američkog prkosa palestinskim "pravima, istoriji i zemlji", kao i "svetinjama palestinskog naroda".

14.23 - Izraelska vojska tvrdi da je ubila 10 boraca u napadu na Nur Šams

U objavi na Iksu izraelska vojska rekla je da su njene sigurnosne snage ubile 10 boraca, uhapsile osam traženih osoba i zaplenile opsežno oružje tokom dvodnevne racije u kampu Nur Šams na Zapadnoj obali.

12.52 - Hanije i Erdogan u Istanbulu o stanju u Gazi

Vođa Hamasa Ismail Hanije sastaće se danas u Istanbulu s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Erdogan je u petak potvrdio posetu koja predstavlja njihov prvi direktni susret od jula 2023, ali je bio veoma diskretan u pogledu njegovog cilja.

12.10 - Irak: Jedan ubijen, 20 ranjenih u eksploziji u vojnoj bazi

Najmanje jedna osoba je ubijena, a 20 ranjeno nakon eksplozije u vojnoj bazi u Iraku koju koriste Narodne mobilizacijske snage (PMF) koje su povezane s Iranom, navode sigurnosni izvori.

11.34 - Najmanje devetoro poginulih u napadima na Rafu

 

 

Najmanje devet ljudi je poginulo, a nekoliko je povređeno u napadima na Rafu na jugu Gaze, javlja BBC pozivajući se na Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.

Prema izveštajima BBC-ja, "izraelski avioni i tenkovi pogodili su nekoliko delova teritorije preko noći", a Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je pogođena i jedna stambena zgrada u Rafi.

10.22 - Najmanje 34.049 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra

Najnoviji podaci iz Ministarstva zdravlja Gaze kažu da je 37 Palestinaca ubijeno, a 68 povređeno u izraelskim napadima u poslednja 24 sata.

Prema saopštenju, najmanje 34.049 Palestinaca je ubijeno, a 76.901 ranjeno u izraelskim udarima na Gazu od 7. oktobra.

 

 

10.02 - Pripadnik iračkih Narodnih mobilizacionih snaga je ubijen u eksploziji u bazi

Jedan pripadnik iračkih Narodnih mobilizacionih snaga poginuo je, a osam osoba je povređeno u eksploziji na njenom komandnom mestu u vojnoj bazi Kalso 50 kilometara južno od Bagdada, navodi se u vojnom saopštenju u subotu, prenosi Rojters.

9.16 - Amir Abdolahjan: Iran će odgovoriti na "maksimalnom nivou“ ako Izrael bude delovao protiv njegovih interesa

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan rekao je u petak da će Iran odgovoriti na neposrednom i "maksimalnom nivou" ako Izrael bude delovao protiv njegovih interesa, navodi Rojters.

- Ako Izrael želi da napravi još jedan avanturizam i deluje protiv interesa Irana, naš sledeći odgovor biće trenutan i na maksimalnom nivou - rekao je on u intervjuu za NBC News.

9.14 - Dignuta u vazduh vojna baza u Iraku

Jedna osoba je poginula, a osam je ranjeno u eksploziji koja je potresla vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka, Bagdada, koju koriste iračke Narodne mobilizacione snage (PMF), izjavio je zvaničnik iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

8.16 - U izraelskim napadima na Zapadnoj obali ima ranjenih i ubijenih

 

 

Osim trenutnog i smrtonosnog napada na izbeglički kamp Nur Šams u blizini Tulkarema na Zapadnoj obali, izraelske snage izvršile su napad na grad Beit Furik, istočno od Nablusa, i Beit Rimu, severozapadno od Ramale.

7.00 - Islamski džihad osudio "ćutanje sveta o cionističkim zločinima" na Zapadnoj obali

Palestinski islamski džihad osudio je "ćutanje" arapskog sveta i međunarodne zajednice o, kako je rekao, zločinima koje su počinile izraelske snage i ilegalni naseljenici na Zapadnoj obali.

U saopštenju, grupa je osudila najnoviji i tekući napad Izraela na izbeglički kamp Nur Šams u Tulkaremu.

Oni su takođe kritikovali napade naseljenika na Palestince i njihovu imovinu, koji su poslednjih nedelja sve učestaliji. U njemu se navodi da pokušaji zapadnih zemalja da sankcionišu naseljenike neće pomoći dok te iste nacije "žmure na ministre koji naoružavaju i podstiču" naseljenike da izvrše napade.

6.55 - "Stotine" respiratornih bolesti usled nedostatka gasa za kuvanje

Civilna odbrana Gaze pozvala je na "hitno" snabdevanje gasom za kuvanje, posebno za grad Gazu i severne delove Pojasa.

AP Photo/Fatima Shbair, File
 

U saopštenju se navodi da su porodice mesecima pribegavale kuvanju u plastičnim loncima na ćumur i ogrev, što je oslobađalo "otrovni gas".

To je izazvalo "novu humanitarnu i zdravstvenu krizu", saopštila je civilna zaštita i dodala da su njeni timovi do sada registrovali "stotine" slučajeva respiratornih oboljenja.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike