RAT NA BLISKOM ISTOKU Tri sina vođe Hamasa poginula u izraelskom napadu; Huti izveli "četiri vojne operacije"

10.04.2024

16:39 >> 23:55

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Tri sina vođe Hamasa poginula u izraelskom napadu; Huti izveli "četiri vojne operacije"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 185. dan. 

Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da je za pregovaračkim stolom dobra ponuda i da je lopta sada u dvorištu Hamasa.

S druge strane, Hamas saopštava da izraelski predlog ne ispunjava nijedan od zahteva ove palestinske frakcije.

Izraelska vojska povukla se iz Kan Junisa, kako bi se spremila za ofanzivu na Rafu.

Izrael je prvi put upotrebio morski odbrambeni protivraketni sistem kako bi oborio dron koji se približavao sa Crvenog mora.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tvrdi "da je poznat datum" kada će trupe ući u taj grad na granici Pojasa Gaze sa Egiptom.

                             *** UŽIVO ***

23.51 - Izraelski političar: Napad na Hanijevu porodicu pokazuje "nedostatak političke mudrosti"


Na platformi Iks, Jair Golan je napisao da je napad na decu i unuke lidera Hamasa Ismaila Hanije, koji su ubijeni u izraelskom napadu, bio loše tempiran.

„Koliko god ubistva budu bila opravdana i prikladna“, rekao je on, „izvođenje ovako dramatičnih akcija, uoči mogućeg dogovora o oslobađanju otetih, predstavlja još jedan ozbiljan sloj u njihovom bezakonju“.

Jair Golan je izraelski političar i bivši zamenik načelnika generalštaba izraelske vojske. Takođe je bio zamenik ministra ekonomije i bio je član izraelskog parlamenta.

23.25 - Huti pokrenuli nove napade na izraelske i američke brodove


Jemenski pobunjenici Huti kažu da su izveli "četiri vojne operacije" protiv dva broda za koja tvrde da su izraelska, kao i dva američka broda, u Crvenom moru.

Dva izraelska broda su MSC Darvin i MSC Gina - oba su gađana u Adenskom zalivu, rekao je portparol grupe u video izjavi.

Dva američka broda koja su bila gađana takođe su bila u Adenskom zalivu. Radilo se o brodu Maersk registrovanom u SAD i još jednom „američkom ratnom brodu“ koji je bio na meti brojnih dronova, rekao je portparol.

„Brodovi su bili gađani brojnim pomorskim projektilima i bespilotnim letelicama“, rekao je on. „Jemenske oružane snage će nastaviti da ispunjavaju svoje moralne i humanitarne dužnosti prema palestinskom narodu.

21.30 - Erdogan i Fidan izrazili saučešće lideru Hamasa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je saučešće lideru Hamasa Ismailu Hanijeu zbog smrti njegova tri sina i unučadi u izraelskom napadu.

Erdogan je tokom telefonskog razgovora poručio da će "Izrael definitivno odgovarati pred zakonom za zločine protiv čovečnosti koje je počinio", navodi se u saopštenju iz Kabineta turskog predsednika, prenosi TRT Haber.

Saučešće lideru palestinske militantne grupe izrazio je i ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan.

22.22 - Izraelska vojska preuzela odgovornost za ubistva sinova i unuka lidera Hamasa

Izraelska vojska je preuzela  odgovornost za ubistva trojice sinova i unuka političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, javlja reporter Al Džazire.

Hanijeva tri sina i unuci bili su u vozilu, na putu da posete članove porodice prvog dana Bajrama.

21.02 - Galant: Izrael će otvoriti novi kopneni prelaz u Gazu za lakše isporuke pomoći

Izrael će otvoriti novi kopneni prelaz u Pojasu Gaze kojim bi se olakšale isporuke humanitarne pomoći iz inostranstva ili susednog Jordana za Palestince, rekao je u izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Humanitarna kriza je uticala da zapadni i arapski partneri Izraela izvrše pritisak da zvanični Jerusalim učini više kako bi olakšao isporuke humanitarne pomoći, prenosi Rojters.

Izrael je naizmenično otvarao dva prelaza, ali je aktivirao i novi prelaz na svojoj granici uz najavu da će prihvatiti pošiljke humanitarne pomoći za Gazu u luci Ašdod na jugu zemlje.

Na brifingu za novinare Galant je naveo da će novi granični prelaz biti otvoren na severnom delu granice sa Gazom kako bi se smanjilo vreme kamionskog prevoza pomoći iz luke Ašdod udaljene četrdesetak kilometara.

20.12 - IDF: Pogođena zgrada koju koriste operativci Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da su borbeni avioni izveli napad na zgradu u južnom Libanu u Ajta aš-Šabu, gde su bili okupljeni operativci Hezbolaha.

Još jedna lokacija Hezbolaha je pogođena, tvrdi IDF.

 

20.12 - IDF: Pogođena zgrada koju koriste operativci Hezbolaha Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da su borbeni avioni izveli napad na zgradu u južnom Libanu u Ajta aš-Šabu, gde su bili okupljeni operativci Hezbolaha. Još jedna lokacija Hezbolaha je pogođena, tvrdi IDF. Trupe su takođe granatirale oblasti u blizini Nakure artiljerijom kako bi "uklonile pretnje", dodaje IDF.

 

Trupe su takođe granatirale oblasti u blizini Nakure artiljerijom kako bi "uklonile pretnje", dodaje IDF.

20.58 - Blumberg: Iranski napad na Izrael neizbežan, pitanje dana

SAD i njeni saveznici veruju da je veliki napad Irana na Izrael neizbežan i da bi se mogao dogoditi u narednim danima, prenosi Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa procenama američkih i izraelskih obaveštajnih službi.

Prema izveštaju, više je pitanje kada će Teheran napasti nego da li će uopšte napasti, ali je još uvek nejasno da li će do napada doći sa iranske teritorije ili nekog od njegovih saveznika.

U izveštaju se, takođe, dodaje da bi Teheran u svom napadu mogao da koristi visokoprecizne rakete ili bespilotne letelice.

19.19 - Huti tvrde da su gađali četiri broda u Adenskom zalivu, uključujući američki ratni brod

Huti u Jemenu, koji podržavaju Iran, tvrde da su gađali četiri broda u Adenskom zalivu, uključujući i onaj koji su opisali kao američki ratni brod, rekao je vojni portparol grupe Jahja Sarea.

 

 

18.18 - Hanija: Smrt članova moje porodice neće uticati na zahteve Hamasa

Lider Hamasa Ismail Hanije kaže da je napad na njegovu porodicu dokaz "neuspeha" Izraela, dodajući da to neće promeniti poziciju Hamasa u tekućim pregovorima o prekidu vatre.

Naglasio je da Hamas neće povući svoje zahteve, koji uključuju trajni prekid vatre i povratak raseljenih Palestinaca svojim kućama, rekavši da Izrael neće moći da postigne svoje ciljeve kroz politiku i razgovore.

 

 

"Ako misle da će ciljanje na moju decu na vrhuncu ovih razgovora pre nego što je odgovor pokreta podnet, dovesti do toga da Hamas promeni svoje stavove, oni su u zabludi“, rekao je Hanije za Al Džaziru.

"Krv moje dece nije vrednija od krvi dece palestinskog naroda... Svi palestinski mučenici su moja deca", poručio je Hanije.

17.54 - Francuska ne planira da uvede sankcije Izraelu

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne izjavio je da ne postoji plan Francuske da uvede sankcije Izraelu kako bi ga naterala da dozvoli Palestincima veći pristup humanitarnoj pomoći.

"Ne postoji plan u ovom trenutku za opšte sankcije protiv Izraela", izjavio je Sežurne i dodao da će Francuska nastaviti da uvodi sankcije pojedincima koji su povezani sa "prekomernim nasiljem" Izraelaca u Pojasu Gaze.

Ovaj komentar usledio je posle njegove jučerašnje izjave da su sankcije opcija za vršenje pritiska nad Izraelom, prenosi Rojters.

17.07 - Tri sina vođe Hamasa Ismaila Hanijea poginula u izraelskom napadu

Tri sina vođe Hamasa Ismaila Hanijea poginula su u izraelskom bombardovanju kampa El Šati u Gazi, prenosi Al Džazira.

Hanije je naveo je da su u napadu stradala tri njegova sina – Hazem, Amir i Muhamed, kao i da je poginulo nekoliko njegovih unuka.

 

 

Naveo je da su njegova deca bila u poseti kod rođaka za Ramazanski bajram u kampu Šati.

Osudio je napad kao "izraelsku brutalnost", ali i naglasio da palestinski lideri neće odustati ako na meti budu njihove porodice i domovi.

Izraelska vojska nije se oglašavala o ovom napadu.

Ismail Hanije, koji živi u Kataru, politički je lider Hamasa.

16.38 - Kipar: Pošiljke pomoći za Gazu uskoro će se nastaviti

Očekuje se da će se pošiljke pomoći za Gazu uskoro nastaviti sa Kipra, rekli su zvaničnici u sredu, prenosi Rojters.

Prema novinskoj agenciji, Kipar ima oko 1.000 tona pomoći namenjene izgladnelim ili veoma gladnim ljudima u Gazi uskladištenih na ostrvu. Ona se tamo drži nakon odluke Svetske centralne kuhinje (WCK) da pauzira i preispita aktivnosti na teritoriji nakon smrti njenih radnika 1. aprila.

SAD planiraju da postave pristanište, čiji je cilj 1. maj, na mediteranskoj obali Gaze, što će omogućiti isporuku pomoći koja će biti prethodno pregledana na Kipru, uz izraelski nadzor. Sa tim pristaništem Kipar očekuje da će se dostava pomoći uskoro nastaviti, rekao je kiparski predsednik Nikos Hristodulides.

- U komunikaciji smo sa zemljama sa kojima smo sarađivali od samog početka, tako da će vrlo brzo humanitarna pomoć sa Kipra biti nastavljena nakon završetka američkog projekta u Gazi -  rekao je on.

15.51 - UN: Izrael sprovodi genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze

Profimedia
Razrušeni Kan Junis

Frančeska Albaniz, specijalna izvestiteljka UN-a za okupirane palestinske teritorije, izjavila je u Strasburu da Izrael sprovodi genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze.

Albaniz je u Evropskom parlamentu kazala da su izraelski izvršni i vojni zvaničnici namerno pogazili uslove pod kojima države mogu da pribegnu ratu ili upotrebi oružane sile uopšte.

- Tvrdeći da sprovodi odbrambenu akciju, Izrael legitimizuje genocidno nasilje nad palestinskim stanovništvom Pojasa Gaze - kazala je ona.

15.14 - Izrael napao nekoliko gradova na jugu Libana

Libanska novinska agencija izveštava da su izraelske vazdušne snage izvele napade na predgrađa gradova Nakura, Jarin i Alma Aš Šaab.

Osim toga, stambena naselja libanskih gradova Adisa, Kafr Kila i Blida našla su se pod vatrom, a zabeleženo je i povremeno artiljerijsko granatiranje.

Bombardovana je i okolina grada Kijama. Nema izveštaja o žrtvama.

14.58 - Iranski vrhovni vođa pozvao muslimanske nacije da prekinu veze s Izraelom

 

 

U nizu objava na platformi Iks iranski vrhovni vođa Ali Hamnej kaže da je “za žaljenje” što neke muslimanske vlade “pomažu” Izraelu tokom rata u Gazi i da će im takva partnerstva “doneti sopstveno uništenje”.

Pozvao je sve muslimanske vlade da prekinu ekonomske i političke odnose s Izraelom, “bar privremeno”, što je potez za koji je rekao da će biti široko popularan u javnosti.

14.34 - Broj ubijenih u Gazi dostigao 33.482

Broj ubijenih u izraelskom napadu na Pojas Gaze dosegao je 33.482 uz 76.049 ranjenih, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Broj je porastao nakon što su u poslednja 24 sata poginule 122 osobe, a 56 ih je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo.

14.10 - Tri osobe uhapšene u Velikoj Britaniji zbog propalestinskih protesta

Tri osobe su optužene nakon propalestinskih demonstracija ispred kuće lidera britanskih laburista Kira Starmera, saopštila je policija Metropolitena.

 

 

Demonstranti su u utorak ispred njegove kuće okačili transparent na kom je pisalo: "Starmere, zaustavi ubijanje“, okružen otiscima crvenih ruku. Demonstranti su potom postavili redove dečijih cipela ispred vrata lidera laburista kako bi podsetili na decu ubijenu u Gazi.

Grupa koja je izvela demonstracije, poznata kao "Zahtev mladih" opisuje sebe kao "novu kampanju otpora mladih koja se bori za okončanje genocida".

12.31 - Izveštaj: Izraelska vojska postavlja novi granični prijelaz, ne otvara Erez

Izraelska vojska trenutno uspostavlja novi granični prelaz za dopremu humanitarne pomoći u Pojas Gaze “i u ovoj fazi odustaje od otvaranja prelaza Erez, strahujući da će ga blokirati izraelski demonstranti”.

To je rekao dopisnik izraelskog vojnog radija Doron Kadoš.

12.02 - Španski premijer: Izraelski nesrazmeran odgovor u Gazi rizikuje da destabilizuje Bliski istok i ceo svet

Profimedia
Pedro Sančez

Španski premijer Pedro Sančez upozorio je u sredu da "nesrazmeran odgovor“ Izraela u ratu u Gazi sa Hamasom rizikuje "destabilizaciju Bliskog istoka, a kao posledica toga i celog sveta“, prenosi AFP.

Sančez je takođe insistirao da je priznanje palestinske države, kojoj su se Izrael i njegovi ključni saveznici dugo opirali, "u geopolitičkim interesima Evrope“.

11.23 - Izrael preti da će direktno napasti Iran ako dođe do napada sa njegove teritorije

Izraelski ministar spoljnih poslova zapretio je da će snage njegove zemlje direktno napasti Iran ako Islamska Republika pokrene napad sa svoje teritorije na Izrael, pošto se tenzije između dve zemlje rasplamsavaju nakon ubistava iranskih generala u eksploziji u iranskom konzulatu u Siriji, prenosi Asošijejted Pres (AP).

- Ako Iran napadne sa svoje teritorije, Izrael će odgovoriti i napasti Iran - rekao je Izrael Kac u postu na Iksu.

10.41 - "Saučesnička američka vlada trebalo bi da se srami zbog poricanja genocida"

Veće za američko-islamske odnose (CAIR) osudilo je šefa Pentagona Lojda Ostina nakon što je rekao da “nema nikakvih dokaza o genocidu” u Gazi.

Profimedia
Lojd Ostin

- Snažno osuđujemo državnog sekretara Ostina zbog nepoštenog i iluzivnog poricanja genocida, koje u potpunosti zanemaruje činjenicu da je izraelska vlada pretila rasističkim, genocidnim pretnjama na početku ovog rata, a zatim provela šest meseci delujući u skladu s tim pretnjama. Ministar Ostin i ostatak Bajdenove administracije trebalo bi da se srame što su našu naciju učinili sukrivcem u onome što je očito genocid - saopštio je Nihad Avad, nacionalni izvršni direktor CAIR-a.

9.53 - Američka vojska uništila projektil u Adenskom zalivu

Dolazna protivbrodska balistička raketa ispaljena u Adenski zaliv uništena je nakon što su je lansirali Huti i verovatno je ciljala teretni brod MV Yorktown.

Centralna komanda SAD-a je saopštila na platformi Iks da u incidentu nema ranjenih ili štete na američkim koalicionim ili komercijalnim brodovima.

8.59 - Bajden: Ne slažem se sa Netanjahuovim pristupom

Američki predsednik Džo Bajden dao je intervju TV mreži Univision, na španskom jeziku, u kom je izneo neke od svojih najoštrijih kritika izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ponašanja Izraela tokom rata.

Profimedia
Bajden i Netanjahu

Posebno je istakao prošlonedeljni napad u kom je ubijeno sedam humanitarnih radnika u konvoju koji je dovozio hranu očajnim Palestincima suočenim s glađu.

- Ne slažem se s njegovim pristupom. Mislim da je nečuveno da su ta tri vozila pogođena bespilotnim letelicama i uklonjena - rekao je Bajden u intervjuu.

8.02 - Iran: Izrael mora biti kažnjen i biće kažnjen zbog napada u Damasku

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnej, rekao je danas da Izrael "mora biti kažnjen" i da će "biti kažnjen" zbog napada na iranski konzulat u Siriji za koji Teheran krivi Tel Aviv. 

7.30 - Ubijeno najmanje 14 Palestinaca u vazdušnom napadu na izbeglički kamp

Najmanje 14 Palestinaca je ubijeno, a nekoliko je povređeno u izraelskom vazušnom napadu na izbeglički kamp Al Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze, objavila je u utorak uveče palestinska novinska agencija Vafa.

Izraelski ratni avioni gađali su stambenu zgradu u kampu uoči praznika Ramazanskog bajrama, koji označava kraj meseca Ramazana, prenela je palestinska agencija.

AP Photo/Mahmoud Essa
 

U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 33.360 Palestinaca, a ranjene su 75.993 osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Prema podacima UN, izraelski rat je doveo do internog raseljavanja 85 odsto stanovništva Gaze zbog akutne nestašice hrane, pijaće vode i lekova, dok je 60 procenata infrastrukture palestinske enklave oštećeno ili uništeno.

7.02 - Visoki zvaničnik UN: Čovečanstvo je izgubilo "moralni kompas“

- Veoma je zabrinjavajuće što smo, kao čovečanstvo, kao međunarodna zajednica, izgubili moralni kompas kada je u pitanju Gaza - rekla je zamenica generalnog sekretara UN Amina Mohamed.

- Moramo da uradimo nešto po tom pitanju što je pre moguće - jer kasnimo - rekla je Mohamedna na konferenciji za novinare.

Ona nije precizirala na koje konkretne mere poziva, ali je šef UN Antonio Gutereš pozvao na humanitarni prekid vatre i oslobađanje talaca iz Gaze.

6.55 - Civilna odbrana Gaze izvlači tela nakon povlačenja izraelske vojske iz Kan Junisa

Civilna odbrana Gaze objavila je fotografije na svom zvaničnom Telegram kanalu na kojima se vidi kako njeni pripadnici izvlače tela u zapadnoj i istočnoj oblasti Satar provincije Khan Iounis u Pojasu Gaze. Ona je navela da su pronašli 13 tela.

Izraelska vojska je u nedelju objavila da se povlači iz Kan Junisa.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike