RAT NA BLISKOM ISTOKU Skoro 200 tela pronađeno u masovnoj grobnici u bolnici u Kan Junisu; Hamas iz Libana raketirao Gornju Galileju

21.04.2024

07:00

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Skoro 200 tela pronađeno u masovnoj grobnici u bolnici u Kan Junisu; Hamas iz Libana raketirao Gornju Galileju
Rat na Bliskom istoku - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 196. dan. 

IDF napale su juče Hezbolah tri puta, a na Zapadnoj obali su ubili 13 Palestinaca, dok palestinske zdravstvene institucije tvrde da je među poginulima u udaru na Rafu najmanje šestoro dece.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se sa šefom političkog biroa Hamasa Ismailom Hanijeom u Istanbulu.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac ocenio je da je sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i šefa političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea sramota za turskog lidera.

Predstavnički dom SAD izglasao je predlog o 26,4 milijardi dolara finansijske vojne i humanitarne pomoći Izraelu i Gazi. 

18.49 - Netanjahu: Uskoro ćemo zadati dodatne i bolne udarce Hamasu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas u obraćanju povodom jevrejskog praznika Pasha da će uskoro "zadati dodatne i bolne udarce" Hamasu da bi povećao pritisak na tu grupu da oslobodi izraelske taoce.

- Nažalost, Hamas je do sada odbijao sve predloge za puštanje talaca - rekao je Netanijahu. Dodao je da odsustvo talaca tokom predstojećeg praznika "samo jača našu odlučnost da ih vratimo", prenosi Tajms of Izrael.

Abir Sultan/Pool Photo via AP
 

 

- Umesto da se povuče sa svojih ekstremnih pozicija, Hamas se jača podelama među nama i ohrabruje se pritiscima koji su upereni na vladu Izraela. To sve rezultira zatezanjem uslova za puštanje talaca", ukazao je Netanijahu.

On je najavio da će zbog toga uskoro "zadati dodatne i bolne udarce" Hamasu.

- U predstojećim danima ćemo povećati vojne i diplomatske pritiske na Hamas jer je to jedini način da oslobodimo naše taoce - izjavio je Netanijahu.

17.23 - Hamas iz Libana raketirao Gornju Galileju

Palestinska grupa Hamas preuzela je odgovornost za raketni napada iz Libana na izraelsku Gornju Galileju.

Hamas navodi da je lansirala 20 raketa sa libanske teritorije.

16.55 - Netanjahu: Boriću se protiv sankcija našem bataljonu, dodatni pritisak na Hamas

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je će se boriti protiv uvođenja sankcija bilo kojoj izraelskoj vojnoj jedinici, nakon medijskih izveštaja da Vašington planira takav korak protiv jednog izraelskog borbenog bataljona.

Abir Sultan/Pool Photo via AP, File
 

"Ako neko misli da može da uvede sankcije jedinici IDF-a – boriću se protiv toga svom snagom", rekao je Netanjahu.

Netanjahu je, takođe, naveo da će "naneti dodatne i bolne udarce" Hamasu tokom praznika Pashe da bi pojačao pritisak na tu grupu da oslobodi izraleske taoce.

"Nažalost, do sada je Hamas potpuno odbacio sve predloge za oslobađanje naših talaca", naveo je izraelski premijer.

Prema njegovim rečima, Izrael će narednih dana pojačati vojni i diplomatski pritisak na Hamas, jer je to "jedini način da oslobodi taoce i ostvari pobedu".

Novinski sajt Akios izvestio da Vašington planira da uvede sankcije izraelskom bataljonu koji je delovao na Zapadnoj obali, a izraelska vojska je saopštila da nije upoznata sa takvim merama SAD.

16.48 - Skoro 200 tela pronađeno u masovnoj grobnici u bolnici u Kan Junisu

Palestinski timovi civilne odbrane otkrili su masovnu grobnicu unutar medicinskog kompleksa Naser u Kan Junisu u Gazi, a do sada je pronađeno 180 tela, saznaje Al Džazira, dok Izrael nastavlja bombardovanje devastirane obalne enklave.

 

 

Ovo otkriće usledilo je nakon povlačenja izraelske vojske iz južnog grada. Veći deo Kan Iounisa je sada u ruševinama nakon meseci nemilosrdnog izraelskog bombardovanja i teških borbi.

16.31 - Hamas: Američka vojna pomoć Izraelu 'zeleno svetlo' za agresiju u Gazi

Hamas je osudio odobrenje američkog Predstavničkog doma za više od 17 milijardi dolara nove vojne pomoći Izraelu.

„Ova podrška, koja krši međunarodno pravo, predstavlja dozvolu i zeleno svetlo za cionističku ekstremističku vladu da nastavi svoju brutalnu agresiju na naš narod“, navodi se u saopštenju Hamasa.

15.50 - Raste broj stradalih u Rafi – 22 osobe poginule, među njima 18 dece

Povećava se broj stradalih u noćašnjim napadima izraelskih snaga na Rafu.

 

 

Zdravstveni zvaničnici navode da su u dva napada 22 osobe poginule, a među njima je 18 dece, prenosi AP.

Prethodno je saopšteno je da je u dva napada tokom noći stradalo 18 ljudi, a među njima 14 dece.

Još uvek se pretražuju ruševine.

14.50 - Izrael je ponovo raketirao Rafu

14.14 - Izraelske snage završile operaciju u kampu Nur Šams na Zapadnoj obali

Izraelske snage završile su dvodnevnu operaciju u izbegličkom kampu Nur Šams u blizini Tulkarma na Zapadnoj obali, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Najmanje 14 ljudi je poginulo tokom operacije IDF-a u izbegličkom kampu Nur Šams, saopštilo je prethodno ministarstvo zdravlja u Gazi.

13.25 - Mediji: Izrael koristio sofisticirane rakete "Rampage" u napadu na Iran

Mediji prenose da je Izrael koristio rakete "Rampage" u napadu na Iran, sofisticirane projektile vazduh-zemlja koji očigledno mogu da izbegnu iranske PVO sisteme, prenosi Al Džazira.

 

 

Raketa "Rampage" dizajnirana je da prodre u dobro zaštićena područja i uništi objekte kao što su bunkeri, preneo je Tajms of Izrael navodeći da je ovaj raketni projektil, težak više od 500 kilograma, identifikovan na fotografijama napada i odgovara obimu štete pričinjene u napadu.

Izrael nije zvanično komentarisao napad, dok je Iran umanjivao značaj incidenta.

12.21 - Hamas: Bratske zemlje da spreče izraelski napad na Rafu, veliki rizik od masakra

Vođa političkog biroa Hamasa Ismail Hanije pozvao je blisokistočne i evropske zemlje da zaustave potencijalnu izraelsku kopnenu ofanzivu na grad Rafa u južnom delu Pojasa Gaze i upozorio da bi napad mogao da dovede do masakra nad palestinskim stanovništvom.

 

Profimedia
 

''Pozivam sve bratske zemlje, našu braću u Egiptu, našu braću u Turskoj, našu braću u Kataru, kao posrednike i evropske zemlje da preduzmu mere da obuzdaju (izraelsku) agresiju i spreče operaciju u Rafi, kao i na potpuno povlačenje (izraelske vojske) iz Pojasa Gaze i završetak napada na Gazu“, rekao je Hanije u intervjuu za agenciju Anadolija.

Hanije je naglasio da, ako dođe do izraelskog napada na Rafu, Palestinci neće ''mahati belom zastavom'', a da su ''pokreti otpora'' u enklavi spremni da se brane.

09.44 - U Kan Junisu pronađena masovna grobnica sa 50 tela Palestinaca

Službe hitne pomoći u Gazi izvukle su tela 50 Palestinaca iz masovne grobnice u medicinskom kompleksu Naser u gradu Kan Junis, dve nedelje nakon što su se izraelske snage povukle sa tog područja, prenosi Al Džazira.

Kako je navedeno, u najnovijem talasu izraelskih napada na grad Rafa u južnom delu Pojasa Gaze poginulo je 16 Palestinaca, među njima i jedna trudnica i šestoro dece.

07.15 - Nasilno izraelsko granatiranje na Deir Al Balah u centralnoj Gazi

Stotine porodica su napustile Deir Al Balah u centralnoj Gazi ne znajući kuda da idu dok izraelska artiljerija brutalno granatirala grad.

Izraelski udari ciljaju Rafu, Kan Junis i Džabaliju.

 

 

07.00 - Snimak dima iznad Mavasija nakon izraelskog granatiranja

Video koji je objavio palestinski advokat i potvrdila Al Džazira prikazuje posledice izraelskog napada na Mavasi u blizini grada Kan Junis na jugu Gaze.

 

 

Izraelska vojska je pre nekoliko meseci označila Mavasi, u Pojasu Gaze, kao sigurnu zonu za raseljene Palestince, nakon što je vojska pokrenula napad na Kan Junisa.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike