Saveti vatrogasaca pred grejnu sezonu: Kako se ponašati u slučaju požara i šta učiniti da do njega ne dođe

27.09.2023

20:10

0

Autor: I.K.

Koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požara svela na minimum i kako postupiti ako požar izbije

Saveti vatrogasaca pred grejnu sezonu: Kako se ponašati u slučaju požara i šta učiniti da do njega ne dođe
Ilustracija - Copyright Profimedia

Uskoro počinje grejna sezona, a sa njom stiže i opasnost od požara u stanovima i kućama. Kako pokazuje iskustvo, najčešći uzroci u zimskom periodu su neispravni, odnosno neočišćeni dimnjaci, ali i neispravne instalacije, neispravna grejna tela, kao i ostavljanje otvorenog plamena bez nadzora. 

Dimnjake je neophodno očistiti, naročito ukoliko se grejete na čvrsto gorivo, jer tu ne preti opasnost samo do plamena, već i od trovanja ugljen monoksidom, gasom koji je bez boje, ukusa i mirisa, pa ga je teško i primetiti. Otrovni gas preti i kod neadekvatne instalacije za grejanje, bojlera na plin koji ne radi kako treba, ili neispravnog kamina. 

Pre svake grejne sezone potrebno je proveriti grejne uređaje.

Profimedia
 

 

Šta prvo uraditi u slučaju požara?

Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije

Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

Profimedia
 

 

Vodite računa o pikavcima, izbegavajte pušenje u krevetu i spavaćoj sobi. Sveće ne ostavljajte upaljene ukoliko izlazite iz stana, ili odlazite na spavanje. Šibice i upaljače čuvajte van domašaja dece. 

U slučaju požara u stanu, pozovite vatrogasce i izađite napolje, a obavezno zatvorite vrata za sobom kako biste sprečili širenje plamena. Prilikom požara u zgradi, dim se veoma brzo širi kroz hodnike i stepenište. Tu najveća opasnost vreba upravo od dima, odnosno ugljen-monoksida. Zato, ako niste direktno ugroženi vatrom, ne izlazite iz stana, već dobro zatvorite vrata, pokvasite krpe i nagurajte ih ispod vrata zbog sprečavanja ulaska dima u prostoriju. Sačekajte vatrogasce koji će vas, ako ima potrebe bezbedno evakuisati kroz prozor ili preko terase.

Ako pak morate da napustite stan, preko nosa i usta stavite pokvašenu maramicu, hodajte pognuto jer dim ide ka plafonu, ne koristite liftove i ne vraćajte se zbog zaboravljenih stvari.

U novijoj gradnji manja je opasnost od širenja plamena, ali kod starih kuća gde su plafoni pravljeni od greda, dasaka i obloženi trskom, postoji velika opasnost da se požar prenese na krovnu konstrukciju, a zatim i na ceo objekat. 

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ ŠibenikIN
 

 

Kako bi se smanjio rizik od nastanka i širenja požara potrebno je podrume i tavane održavati urednim, jer su obično puni stvari koje su lako zapaljive kao što je papir, stari nameštaj, farbe kojima je istekao rok upotrebe... Sve nepotrebne, a lako zapaljive predmete treba izbaciti! 

Ukoliko požar izbije baš u podrumu, najbezbednije je ostati u stanu, sprečiti ulazak dima ispod vrata i sačekati vatrogasce da ugase požar. Ukoliko je stepenište u zgradi zatrpano stvarima, to će otežati prilaz vatrogascima, a pri tom može da "pomogne" u širenju plamena.

Ako već napuštate stan zbog požara, ne zaboravite da upozorite i ostale stanare

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike