Učestale nesreće u toku grejne sezone: Glavni krivac - neispravne instalacije i ugljen-monoksid

12.12.2020

07:50 >> 07:26

0

Neki od znakova koji mogu da ukažu na problem jeste čudan miris topljene plastike ili spaljenih vlakana, koji su čest znak da je negde došlo do kratkog spo

Učestale nesreće u toku grejne sezone: Glavni krivac - neispravne instalacije i ugljen-monoksid
Copyright Pixabay/12019

Grejna sezona je uveliko u toku, a neredak je primer da se u ovo doba godine događaju nesreće i izbijaju požari zbog curenja plina ili ugljen-monoksida. Električari upozoravaju da je zbog toga potrebno pre svake zime proveriti ispravnost toplotnih tela, kotlova i osigurača.

Česti uzroci raznoraznih nesreća u većini slučajeva su neispravne instalacije ili žar cigarete koji padne na pod, kao i slavska sveća, kao što je bio slučaj na Dorćolu, u Ulici Visokog Stevana, kada je požar izbio u stanu, dok se devojčica (15), koja je nažalost posle nekog vremena preminula, tuširala u kupatilu.

Predstavnik Udruženja električara Beograda Božidar Fićović istakao je za 24sedam da je veoma bitno da se strujne instalacije u startu urade dobro i kvalitetno, sa tim što ni one ne mogu da traju večno, te je poželjno je da se povremeno angažuje firma koja se bavi merenjem uzemljenja i opterećenosti, kako bi se konstantno proveravala ispravnost instalacija.

Pročitajte još: Požar na Dorćolu: Devojčica (15) zadobila teške opekotine, uzrok slavska sveća (FOTO/VIDEO)

– U višespratnicama u kojima ima po 40, 50 stanova može da nastane problem zbog toga što su možda neki stanari ugradili velike protočne bojlere, dok se drugi dogrevaju uz pomoć dodatnih grejnih tela, te može doći do preopterećenja koja vremenom utiču na instalacije koje mogu da postanu nepouzdane. Bakar koji se nalazi u instalacijama je rastegljiv i mekan, vremenom popušta i kada skroz popusti može da se dogodi nesreća – rekao je Fićović.

Tanjug/Jaroslav Pap

Kako kaže, utičnice koje se često koriste unutar sebe imaju jedan kontakt koji sadrži feder koji od prečestog uključivanja i isključivanja slabi, a čim slabi znači da nema dobar kontakt u utičnici, te se ona greje i u najgorem slučaju može da izazove požar.

Neki od znakova koji mogu da ukažu na problem jeste čudan miris topljene plastike ili spaljenih vlakana, koji su čest znak da je negde došlo do kratkog spoja. Ako miris dolazi iz utičnice, potrebno je prekinuti konekciju i zvati električara, a ako je iz aparata, potrebno je isključiti ga sa dovoda energije.

Pročitajte još: Požar na Vračaru: Vatra izbila kod restorana “Lovac” (FOTO)

– Ljudi ne menjaju osigurače i ne vode računa o preopterećenju instalacija. Ukoliko osigurač ispadne čim ga uključite znači da postoji neki kvar, a ukoliko neki vremenski period radi pa iskoči, onda znači da se zagreva od nekih vanrednih potrošača. Kod strujomera u kućnoj upotrebi u normalnim uslovima maksimalni su osigurači od 25 ampera, a ako neko doda vanredne potrošače, van onoga što je predviđeno, tu se stvara šansa za preopterećenje koje vremenom može da izazove požar. Kada osigurač često ispada, treba pozvati električara da proveri da li je sve u redu – zaključio je Fićović.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Grejanje na struju štetnije po ljude

Iako mnogi misle da je grejanje na drva bezbednije od grejanja na struju, svake godine beleži se veliki broj trovanja nakon izlaganja ugljen-monoksidu.

Pročitajte još: Umalo tragedija zbog novogodišnje prskalice: Devojka (25) spasena iz požara na 13. spratu(FOTO/VIDEO)

Ugljen-monoksid je gas bez boje, mirisa i ukusa i najčeši je zagađivač donjih slojeva vazduha. Nastaje nepotpunim sagorevanjem organskih matrija, dok je izloženost visokim koncentracijama u malim prostorijama dovodi do gubitka svesti i smrti za samo nekoliko minuta, bez drugih simptoma trovanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike