Komandant beogradskih vatrogasaca pojasnio šta je glavni uzročnik požara u saobraćaju

18.05.2022

19:41

0

Kada se pojavi dim, mora se povesti računa da se automobil bezbedno zaustavi, a to znači da se pronađe adekvatno mesto kako ne bi bili ugroženi ostali učesnici u saobraćaju

Komandant beogradskih vatrogasaca pojasnio šta je glavni uzročnik požara u saobraćaju
Ilustracija - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd je tokom prethodne godine imala 411 intervencija gašenja požara na saobraćajnim sredstvima, a najčešći uzroci požara su neispravne električne instalacije.

- Uvek govorim da je u pitanju ljudski faktor. Uzrok požara na automobilu se događa isključivo zbog pogrešnog postupanja - rekao je za Tanjug komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović.

On je objasnio da požar nastaje najčešće na elektroinstalacijama zbog neispravnosti i preopterećena.

- Nakon toga, u pitanju su uređaji za snabdevanje gorivom i ono što je ređe, a više se vezuje za teretni program, su neispravni kočioni sistemi kod kojih dolazi do pregrevanja, paljenja gume, a možda i celog kamiona - rekao je Majstorović.

On je ukazao da kada se pojavi dim, mora se povesti računa da se automobil bezbedno zaustavi, a to znači da se pronađe adekvatno mesto kako ne bi bili ugroženi ostali učesnici u saobraćaju.

- Automobil bi trebalo ugasiti, izbaciti iz brzine, obavezno povući ručnu kočnicu - rekao je on.

Prema njegovim rečima, ako u automobilu postoji aparat za gašenje požara, može se pokušati gašenje početnog požara, ali je potrebno odmah pozvati i vatrogasnu službu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike