Prst na čelo, čuvajmo prirodu: Počela kampanja "Ne pali strnjiku"

25.09.2023

12:17

0

Ovakvi požari izuzetno negativno utiču na zagađenje vazduha, uništavaju životnu sredinu, imovinu, a utiču negativno i na bezbednost saobraćaja, naglašavaju organizatori kampanje

Prst na čelo, čuvajmo prirodu: Počela kampanja "Ne pali strnjiku"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Svake godine u sezoni poljoprivrednih radova, nesavesni pojedinci na svojim njivama pale ostatke useva i tako izazivaju požare što je veoma opasno.

Kako ne bi dolazilo do ovakvih stvari iz Ministarstva zaštite životne sredine, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, unutrašnjih poslova i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pokrenuli su kampanju od nacionalnog značaja "Ne pali strnjiku!" koja ima za cilj da zaustavi štetnu praksu paljenja biljnih ostataka na njivama nakon žetve, skretanjem pažnje na njenu štetnost i kažnjivost, kao i pružanjem saveta kako da se žetveni ostaci zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi.

Profimedia
 

 

Kampanja je pokrenuta uz podršku Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Kako navode incijatori kampanje, samo tokom prethodne godine oko 15.000 požara uzrokovano je paljenjem na otvorenom.

Ovakvi požari izuzetno negativno utiču na zagađenje vazduha, uništavaju životnu sredinu, imovinu, a utiču negativno i na bezbednost saobraćaja, naglašavaju organizatori kampanje.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike