Danas je Velika subota: Da bi vam sve krenulo nabolje, trebalo bi da uradite dve stvari!

04.05.2024

06:55

0

Autor: J. J.

Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima

Danas je Velika subota: Da bi vam sve krenulo nabolje, trebalo bi da uradite dve stvari!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliku subotu. To je dan koji je Hristos proveo u Hadu, pa ga vernici obeležavaju u molitvi i tišini. 

Veruje se da je Hristos bio toga dana telom u grobu a duhom u Hadu, a u isto vreme "na prestolu bio sa Ocem i Duhom, samim tim što je On sveprisutni Bog, neodvojiv od druga dva lica Svete Trojice".

Na taj poslednji dan Nedelje stradanja i smrti vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare i krajem dana u subotu, pred slavlje vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve unosi u oltar.

Profimedia
 

Ponoćnom vaskršnjom liturgijom završavaju se dani žalosti i počinje praznik vaskrsenja.

Sveštenici u pravoslavnim hramovima se u znak vaskršnje radosti i pobede nad smrću presvlače u svete odežde i u osvetljenoj crkvi čitaju jevanđelje o radosnoj vesti anđela. Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se, umesto liturgija, služe carski časovi, a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Crvena subota

Najrasprostranjeniji naziv za dan uoči Uskrsa je Velika subota, Strašna subota ili Dugačka subota. Svi ovi nazivi opominju na duge Hristove muke na raspeću. U Bosanskoj Krajini i Hercegovini najčešći je naziv Crvena subota, zato što se tada maste ili šaraju uskršnja jaja, najčešće u crveno. Pripoveda se da su sva jaja pocrvenela u trenutku kada je Isus vaskrsnuo iz groba i zato ih valja bojiti u crveno.

Završite sve neophodne poslove

Velika subota je dan uoči Vaskrsa u kome se završavaju poslovi neophodni za doček velikog praznika. Čisti se kuća, sprema odeća, boje jaja, po pravilu izjutra pre izlaska sunca. U Homolju mese kolač - vaskršnjak, okićen bosiljkom, kao i manje kolačiće. U jugoistočnom Banatu mese kolačiće koji se posle bdenja nose na groblje. Grob se preliva vinom i okadi.

Profimedia
 

Ne radi se u polju

Očistite kuću i spremite se za tri dana praznovanja.

Običaj je bio da na Veliku subotu, dan uoči Vaskrsa, treba završiti sve poslove i pripremiti se za tri dana slavlja Uskrsa. Čisti se kuća, priprema svečana odeća, boje jaja i to rano ujutru. U istočnoj Srbiji mesi se kolač vaskršnjak, a u Banatu se prave kolačići.

Na veliku subotu se ne radi u polju i žene ne rade ručne radove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike