Vrelo leto pred nama: RHMZ objavio dugoročnu prognozu, sve do oktobra!

05.05.2024

09:55

0

Autor: J. S. J.

Kako možemo videti ovog meseca će temperature biti oko proseka, u junu će se kretati u proseku oko 29.podeoka...

Vrelo leto pred nama: RHMZ objavio dugoročnu prognozu, sve do oktobra!
Ada Ciganlija, otvaranje sezone 2706 2022 foto kaca (34) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je sezonsku prognozu do oktobra ove godine. Kako možemo videti ovog meseca će temperature biti oko proseka, u junu će se kretati u proseku oko 29.podeoka, dok će u julu biti i iznad 30 stepeni Celzijusa. Avgust će kažu meteorolozi biti paklen, temperature će se kretati iznad višegodišnjeg proseka.

Maj

 

Kako se navodi u maju će biti padavina, a temperature će biti oko proseka.

- U celoj Srbiji srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5ºS do 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.0ºS. U celoj Srbiji srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5ºS do 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 25.1ºS - navodi RHMZ i dodaje:

 Mesečna suma padavina tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 52 mm.

Jun

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

- U većem delu Srbije topliji i suvlјi, a u Bačkoj, Jugozapadnoj i Jugoistočnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan jun. U trećoj dekadi juna moguća pojava toplotnog talasa. Srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 17.8ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 28.7ºS - navodi se u sezonskoj prognozi:

- U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Bačkoj, Jugozapadnoj i Jugoistočnoj Srbiji će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 52 mm.

Jul

I jul će u Srbiji biti topliji i suvlјi uz pojavu toplotnih talasa.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.4ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31.1ºS - stoji  na sajtu RHMZ.

Takođe se navodi da ćesSrednja mesečna suma padavina tokom jula biti ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 30 mm.

Avgust

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

 

- Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.0ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.7ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.4ºS - prognozira RHMZ:

- Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 39 mm.

Septembar

Prema najavi RHMZ-a septembar će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Istočnoj i Jugozapadnoj Srbiji topliji i suvlјi septembar. Nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.3ºS.

Oktobar

Što se tiče oktobra očekuje nas prosečno topao i prosečno vlažan oktobar. Miholјsko leto.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.4ºS.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike