Mali a veliki Lav primio je "zolgensmu" koja košta oko dva miliona evra, a ovo je 10 najskupljih lekova na svetu

24.08.2023

08:10

0

Iako je neretko u medijima nazivan najskupljim lekom na svetu, "zolgensma" zapravo nije na vrhu liste

Mali a veliki Lav primio je "zolgensmu" koja košta oko dva miliona evra, a ovo je 10 najskupljih lekova na svetu
Copyright Pixabay Profimedia

Danas Srbija može da bude ponosna na sebe. Mali, ali hrabri Lav Teodorović primio je lek "zolgensma", jedan do najskupljih na svetu, i to o trošku države. I tako će biti ubuduće. RFZO će pokrivati lečenje mališana kojima se ustanovi teška bolest - spinalna mišićna atrofija, ozloglašeni SMA.

Znaju građani Srbije za SMA, jer su toliko puta do sada prikupljali novac da oboleli mališani u inostranstvu prime terapiju. Sada će je primati u Srbiji, u "Tiršovoj".

I otkad Srbija navija za svoje male borce obolele od SMA, postavlja se pitanje zašto ti lekovi za retke bolesti, koji pogađaju najmlađe i najranjivije, toliko koštaju. A odgovor je, makar iz ugla naučnika i farmaceutske industrije, jednostavan. Ispitavanja mnogo koštaju, a mali broj pacijenata prima ovaj lek, što nameće njegovu visoku cenu. Nemilosrdno, ali neminovno.

Deca u Srbiji i njihovi roditelji, ipak, makar kada je reč o SMA, neće morati da brinu, i ovu terapiju, iako basnoslovno skupu, dobijaće - besplatno.

Iako je neretko u medijima nazivan najskupljim lekom na svetu, "zolgensma" zapravo nije najskuplji lek.

Najskuplji lek za hemofiliju B

Na prvom mestu je "hemgeniks". Sa cenom od tri i po miliona dolara (3,3 miliona evra), popeo se na vrh neslavne liste. U pitanju je jednokratna genska terapija za lečenje odraslih sa hemofilijom B. Pacijenti sa ovim poremećajem koagulacije krvi, tokom života primaju terapiju koja zapravo košta 10 puta više od ove jednokratne terapije.

Na drugom mestu liste najskupljih lekova je "skisona" koja košta tri miliona dolara, ili 2,8 miliona evra. Ova terapija primenjuje se u lečenju cerebralne adrenoleukodistrofije (ALD), retkog metaboličkog poremećaja. Smatraju da cena odražava „kliničku korist lečenja za usporavanje progresije neurološke disfunkcije kod dece pogođene progresivnom, ireverzibilnom i fatalnom retkom bolešću“.

Sledi "zinteglo" sa cenom od 2,8 miliona dolara, ili 2,6 miliona evra. U pitanju je genska terapija koja se koristi za lečenje odraslih i pedijatrijskih pacijenata sa beta-talasemijom kojima su potrebne redovne transfuzije crvenih krvnih zrnaca. Kompanija opravdava visoku cenu činjenicom da su troškovi standardne nege - transfuzije krvi koje pacijentima mogu biti potrebne na svakih od dve do pet nedelja - mnogo veći, te ta cena tokom života pacijenta daleko nadmaši ovu jednokratnu gensku terapiju.

Na četvrtom mestu je našoj javnosti poznati lek "zolgensma" sa cenom od 2,25 miliona dolara, odnosno dva miliona evra, jednokratna genska terapija u lečenju spinalne mišićne terapije. I ovde se visoka cena pravda isplativošću, jer recimo terapija koja se prima jednom godišnje košta samo prve godine 750.000 dolara (700.000 evra), a onda svaki naredni put 375.000 dolara (350.000 evra).

Pogledajte ostatak liste koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Profimedia
 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike