Istorijski trenutak za srpsko zdravstvo! Mali Lav primio u Tiršovoj najskuplji lek na svetu!

23.08.2023

11:57

0

Ovo je prvi put da se ova skupa, genska terapija primenjuje u Srbiji a do sada su deca koja boluju od SMA odlazila u SAD ili Mađarsku na lečenje

Istorijski trenutak za srpsko zdravstvo! Mali Lav primio u Tiršovoj najskuplji lek na svetu!
Lav Teodorović primio najskuplji lek - Copyright Privatna arhiva

Mali Lav Teodorović, oboleo od spinalne mišićne atrofije (SMA) tipa 1, primio je najskuplji lek na svetu, "zolgensmu" u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. To je za Euronews Srbija potvrdio neuropedijatar prof. Dimitrije Nikolić.

Ovo je prvi put da se ova skupa, genska terapija primenjuje u Srbiji. Do sada su deca koja boluju od SMA odlazila u SAD ili Mađarsku na lečenje.

Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj prošla je sve sertifikacije od strane proizvođača leka, da u njoj deca obolela od SMA mogu da primaju "zolgensmu". Inače terapija se prima kao jednokratna infuzija.

Spinalna mišićna atrofija je retka, ali teška bolest koja se manifestuje postepenom, progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Lek zolgensma zaustavlja progresiju bolesti i zato je važno da se sa terapijom počne na vreme, najbolje dok bolest još nije ispoljila simptome

Kada se pojavila na tržištu "zolgensma" je koštala 2,5 miliona dolara. Danas je to cena od 1,7 miliona evra za pacijente koji je primaju u Mađarskoj. Tu su uračunati i troškovi pratioca, bolničkog lečenja, fizikalne terapije posle dobijanja leka. Sada, kada se lek dobija u Srbiji troškovi će biti manji.

Naravno, "zolgensma" nije jedini lek koji se koristi u lečenju SMA.  U Srbiji su dostupna i druga dva leka za spinalnu mišićnu atrofiju – risdiplam i spinraza.

Do sada se novac za lečenje dece najskupljom genskom terapijom prikupljao u humanitarnim akcijama. Ohrabruje najava zvaničnika da će ubuduće genska terapija biti o trošku države, a procena je da je na godišnjem nivou petoro do šestoro dece koji boluju od SMA kandidati za "zolgensmu".

Koji lek je najbolji za kog pacijenta odlučivaće lekari na osnovu prethodno urađenih detaljnih analiza.

Profesor Dimitrije Nikolić iz Dečje klinike u Tiršovoj kaže da je mali Lav dobro i očekuje da sutra bude pušen kući.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike