Oprez! Opasna bakterija vreba u milkšejkovima i mesu: Najviše se razvija u hrani iz frižidera!

23.08.2023

10:55

0

Kada čovek koristi kontaminirano meso, mleko ili mlečne proizvode zaražene životinje dolazi do zaraze

Oprez! Opasna bakterija vreba u milkšejkovima i mesu: Najviše se razvija u hrani iz frižidera!
Bol u stomaku - Copyright Profimedia

Iako se sve ovo dogodilo u Vašingtonu, hiljadama kilometara daleko od nas, ipak se, budući da je sezona leta i hladnih milkšejkova i sladoleda na točenje, postavljamo pitanje - šta je zapravo listerija i kako dolazi do infekcije? Da li je smrtonosna?

- Listerija je bakterija koja se nalazi svuda oko nas, najviše se nalazi u zemljištu. Najčešće je prenose zaražene životinje na čoveka. Nije zabeležen slučaj prenošenja s čoveka na čoveka, izuzev s trudnice na plod - kaže dr Lejla Ćeranić, infektolog.

Pojasnila je i na koji način može da se zarazi ovom bakterijom.

- Kada čovek koristi kontaminirano meso, mleko ili mlečne proizvode zaražene životinje dolazi do zaraze. Ova bakterija opstaje na svim temperaturama i posebno na nižim je aktivna. To su one temperature iz frižidera, čak se može preneti kontaminiranim povrćem i voćem - objašnjava doktorka.

Rekla je i na šta se konkretno žale pacijenti oboleli od ove bolesti.

- Izaziva različite kliničke slike, od crevnih infekcija, do infekcija mozga i moždanih ovojnica. Posebno osetljiva populacija su stariji ljudi, hronični bolesnici i oni čiji je imunološki sistem narušen.

Profimedia
Ilustracija

 

Napominje da nema razloga za zabrinutost jer se od infekcije listerijom možemo zaraziti.

- Suludo je da se plašimo i u kući i van nje. Mikroorganizmi su svuda oko nas, postoje posebni uslovi u kojima je ta bakterija aktivna, kao i stanje našeg organizma. Treba mnogo fatora da se spoji da bi bakterija izazvala bolest. Mi kod nas ne beležimo mnogo listerioze, uglavnom prođe kao asiptomatska slika - ističe dr Ćeranić.

Za kraj objašnjava i šta možemo da uradimo kako bismo predupredili potencijalnu infekciju.

- Postoji način da se obranimo, kad se radi o listeriji mora se voditi računa o higiheni, o uslovima rada gde se priprema hrana. Kad kupimo voće i povrće možemo da unesemo listeriju ako ga prethodno ne operemo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike