Počinje sezona alergije na ambroziju: Ovo su simptomi i saveti, jednu stvar ne radite nikako!

16.08.2023

20:10

0

Autor: I.K.

Ambrozija se smatra izuzetno agresivnim i opasnim korovom

Počinje sezona alergije na ambroziju: Ovo su simptomi i saveti, jednu stvar ne radite nikako!
Ambrozija (ilustracija) - Copyright Profimedia

Osobe alergične na ambroziju ovih dana već počinju da osećaju tegobe poput svraba nosa, kijanja, curenja ili pak zapušenosti nosa, jer je ova najpoznatija i najopasnija alergena biljka na svetu "Ambrosia artemisiifolia" počela da cveta. Njen polen u vazduhu će biti sve do oktobra i prvih hladnih dana.

Oni koji su alergični na ovu biljku treba da se pričuvaju i da uzimaju propisanu terapiju, poručila je ranije za 24sedam alergolog Sanvila Rašković.

- Osobe koje su osetljive jer imaju alergijsku kijavicu ili alergijsku astmu osećaće određene tegobe u gornjim disajnim putevima, svrab nosa, kijanje, curenje i zapušenost nosa. Što se tiče donjih disajnih puteva, osobe koje znaju da su astmatičari imaće otežano disanje, a mogu da dobiju i "sviranje" u grudima. Oni koji znaju da su alergični imaju svoju terapiju i preporučljivo je da počnu da je uzimaju desetak dana pre sezone. Osobe koje prvi put osete nabrojane simptome trebalo bi da se jave lekaru kako bi dobile terapiju, objašnjava sagovornica.

Preporuka je i da pacijenti izbegavaju boravak napolju, na poljanama, blizu parkova, koliko mogu, i to pre svega u jutarnjim i večernjim satima.

O njenom uticaju svedoči podatak da jedna biljka može da proizvede više od 160.000 semenki. Kod najosetljivijih osoba već od 8 do 20 polenovih zrna u metru kubnom vazduha može da izazove jake alergijske reakcije. Oko 10 posto stanovništva alergično je na njen polenov prah.

-Samo jedna biljka ambrozije produkuje 1–8 milijardi polenovih zrna. Trenutno na teritoriji Beograda raste 5 do 10 biljaka po svakom stanovniku, navodi dr Marko Lj. Nestorović za Politiku.

Jedini način suzbijanja ovog izuzetno agresivnog i opasnog korova jeste njeno košenje, ili čupanje iz korena, što nikako ne sme da se obavlja golim rukama, već rukavicama. 

Zašto stvara tolike tegobe? 

Polen ambrozije izgleda kao kugla sa šiljcima, kojima se zakači za sluzokožu gornjih disajnih organa i tako stvara velike alergijske probleme: kijanje (i više od deset puta uzastopno), svrab u nosu, curenje iz nosa, suzne i crvene oči, kašalj, otežano disanje sa osećanjem nedostatka vazduha.

Opština Kikinda
 

 

Osim respiratornih tegoba dešavaju se i promene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, a mogu da nastanu i komplikacije na organima za varenje, praćene povraćanjem, grčevima i dijarejom, naročito ako postoje unakrsne reakcije sa hranom koja potencira njenu alergogenost i dovodi do pogoršanja akutnog stanja. To su lubenice, dinje, tikvice, krastavci, banane, kesten, paradajz, zelena salata, a ređe pirinač i kukuruz, navode stručnjaci na stetoskop.info.

Kao čest problem uz alergijsku kijavicu javlja se i astma.

Dijagnoza

Lako je proveriti i ustanoviti da li ste alergični na ambroziju. Jednostavne kožne alergijske probe, kada se na kožu podlaktice nanesu posebno napravljeni rastvori alergena, među kojima je i polen ambrozije, pokazaće da li vaš organizam ima reakciju ili ne.

Lečenje

U olakšavanju simptoma i sprečavanju težih manifestacija najbolja je kombinacija preventivnih mera i lekova (antihistaminika). Pri alergijskoj astmi potrebno je lečenje kortikosteroidima u obliku tableta ili inhalacionih pumpi.

Prevencija

Jedini način da izbegnemo reakciju na alergene jeste zapravo da sa njima ne dođemo u dodir ili da to svedemo na najmanju moguću meru. U skladu sa ovo su mere prevencije koje preporučuju stručnjaci:

-Ne izlaziti iz kuće u toku prepodneva, tada je najviše polena u vazduhu;

-Držati zatvorene prozore od stana ili automobila, da bi se sprečilo da polen uđe u stan ili auto;

-Ako je vetrovito ostati u kući;

-Tuširati se i prati kosu svako veče, često prati ruke;

-Često se presvlačiti;

RINA
 

 

-Ne sušiti veš u dvorištu ili terasi;

-Redovno usisavati stan i prati podove

-Kod rada u bašti staviti masku na usta i nos, a po završenom poslu u vrtu istuširati se i presvući se;

-Sportskim aktivnostima u prirodi baviti se posle kiše kada je koncentracija polena najmanja

-Ukoliko se ima mogućnosti, ići na more ili na planinu da bi se izbegao kontakt sa alergenom

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike