Dolazi vreme ambrozije: Uskoro dostiže velike koncentracije, a onaj ko je alergičan nek obavezno uradi ovo!

16.08.2022

06:30

0

Ambrozije ima najviše tamo gde su zelene površine

Dolazi vreme ambrozije: Uskoro dostiže velike koncentracije, a onaj ko je alergičan nek obavezno uradi ovo!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kod najagresivnije korovske biljke ambrozije za manje od nedelju dana moglo da se očekuje da će broj polenovih zrnaca u vazduhu preći prekogranične vrednosti, što bi značilo da oni koji su alergični na ovu biljku treba da se pričuvaju i da uzimaju propisanu terapiju, kaže za 24sedam alergolog Sanvila Rašković.

- Osobe koje su osetljive jer imaju alergijsku kijavicu ili alergijsku astmu osećaće određene tegobe u gornjim disajnim putevima, svrab nosa, kijanje, curenje i zapušenost nosa. Što se tiče donjih disajnih puteva, osobe koje znaju da su astmatičari imaće otežano disanje, a mogu da dobiju i "sviranje" u grudima. Oni koji znaju da su alergični imaju svoju terapiju i preporučljivo je da počnu da je uzimaju desetak dana pre sezone. Osobe koje prvi put osete nabrojane simptome trebalo bi da se jave lekaru kako bi dobile terapiju - objašnjava naša sagovornica.

Profimedia
 

Upitana da objasni šta sve zrno ambrozije može da izazove kod alergičnih osoba, sagovornica 24sedam napominje da hipotetički može da se javi koprivnjača, ali dosta ređe.

- Može da izazove tegobe gornjih i donjih disajnih puteva. Koprivnjaču izaziva retko, ali hipotetički može da je izazove ako bi neko uzimao preparate biljne tinkture, poput propolisa i slično, što se ne savetuje pacijentima koji imaju alergiju - objašnjava Raškovićeva.

Rizične grupe

- Ako je neko srčani bolesnik i ima astmu, nije važno da li je ta astma od ambrozije, već je bitna težina bolesti, jer postoje blaga, srednja i teška astma, a nakon toga gledamo kliničku sliku i potrebu za lekovima. Ako pacijent ima česte napade gušenja, to zahteva veću količinu lekova, pa samim tim ima i težu formu - dodaje alergolog.

Gde ambrozije ima najviše?

Raškovićeva dodaje da ambrozije ima tamo gde su zelene površine. Dosta je ima oko reka, po Novom Beogradu, parkićima, gradilištu i poljanama. Ona ima fluktuacije od avgusta do oktobra, pa čak i do početka novembra, u zavisnosi od toga kakvo je vreme, i njena koncentracija varira u toku dana.

Napominje da je veoma važno da čovek bude zaštićen sve vreme u tim mesecima terapijom koja je dostupna i koja nema nikakve neželjene efekte. Pacijenti će izbegavati boravak napolju, na poljanama, blizu parkova, koliko mogu, ali neće zbog ambrozije sedeti tri meseca u kući.

- Dešava se i da neko ima senzibilizaciju na jedan polen, a tokom vremena dobije i na neke druge, što je česta pojava. Hipotetički, neko bi mogao da se izmesti u sredinu gde nekog polena uopšte nema i onda bi tegobe bile minilane ili ih uopšte ne bi bilo - zaključuje alergolog Sanvila Rašković.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike