U vazduhu kruži 12 alergena: Ako vidite ovo drvo ne prilazite, njegov polen naročiti iritantan za alergične ljude!

17.04.2023

11:30

0

Sa prvim danima maja počeće emitovanje i polena trava, koja je takođe veliki problem za alergične osobe

U vazduhu kruži 12 alergena: Ako vidite ovo drvo ne prilazite, njegov polen naročiti iritantan za alergične ljude!
smrad alergija2 - Copyright 24sedam/ Katarina Mihajlović

Rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović izjavila je za Tanjug da je ovo period kada cveta drveće i da se u vazduhu beleži oko 12 polenovih zrna cvetalog drveća.

"Dosta su se sugrađani javljali i pre praznika kako bi znali kakva je situacija i, naravno, uskladili svoja kretanja i terapije, kako ne bi došli u situaciju da se tokom malog produženog odmora razbole ili da imaju burnije reakcije”, rekla je Mitrović.

Navela je da je trenutno prisutan polen breze, koja ima najveći alergeni potencijal, tačnije to zrno ima najviše alergenih komponenata i da se, uglavnom, kada pacijenti kod lekara i alergologa izvrše probe ustanovi da je polen breze taj koji im izaziva najburnije reakcije.

Profimedia
 

"Međutim prisutno je još 11 polenovih zrna koje međusobno svojim unakrsnim reakcijama pogoršavaju kliničku sliku osoba koje su alergične. Tu su još i vrba, javor, jasen, orah, pltani, četinari”, rekla je Mitrović.

Dodala je da se sa lepim danima očekuje i polen duda i da će sa prvim danima maja, posle vlage koja pogodije svim biljkama, pa i travama, početi emitovanje i polena trava, koja je takođe veliki problem za alergične osobe. Mitrović je navela da se na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na Android aplikaciji “Polen Srbija”, može pratiti kakve su vrednosti polena u 24 grada. Istakla je da građani ne treba sami da se leče, već da, u dogovoru sa lekarima, počnu terapiju 10 dana pre nego što krenu alergeni na koje su alergični.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike