Igračke će imati pasoše, u NOPS-u sumnjičavi: Zabranjuju kineske igračke, a one iz EU dozvoljavaju, iako se prave u Kini!

08.08.2023

08:16

0

Autor: R.M.

Jedna od novina jeste i to što će se propisivati i koliko veliki mogu biti delovi za igračke, kako deca koja ih često stavljaju u usta ne bi sebi zatvorila disajne puteve

Igračke će imati pasoše, u NOPS-u sumnjičavi: Zabranjuju kineske igračke, a one iz EU dozvoljavaju, iako se prave u Kini!
Igračke - Copyright Profimedia

Evropska unija odlučila je da uvede strože uslove za dečje igračke, pa će tako u budućnost svaka morati da ima svoj digitalni pasoš da bi se zadovoljili strogi bezbednosni uslovi i zaštitila deca od opasnih materija ili delova.

Tako na pasošu, tačnije igrački, neće smeti da budu materije za koje se zna ili pretpostavlja da mogu uticati na endokrini sistem.

Ova pravila važiće i za igračke koje se prave van EU a prodaju na njenoj teritoriji. 

Inače, od uvoznika će se zahtevati na granicama EU da pokažu digitalne pasoše.

Jedna od novina jeste i to što će se propisivati i koliko veliki mogu biti delovi za igračke, kako deca koja ih često stavljaju u usta ne bi sebi zatvorila disajne puteve.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da je ovakvu odluku odavno trebalo doneti, ali se plaše mogućih zloupotreba upravo od strane pojedinih proizvođača iz EU.

- To je trebalo odavno da se donese, samo se plašimo zloupotreba, odnosno ko je taj ko će davati pasoš. Tu ima puno politike. Dovoljno je da neki proizvod proglase nebezbednim i odmah ga povlače sa tržišta. A kad prođe analize i ustanovi se da je bezbedan, onda nikom ništa - objašnjava Goran Papović iz NOPS-a.

Plastika problematična

Dodaje da problemi sa igračkama obično nastaju zbog kvaliteta plastike.

- Najveći je problem oko plastike, a drugi je sama bezbednost igračaka. Odnosno, da li je neko dugmence dobro zašiveno ili da li, kada dete žvaće igračku, može da se napravi kuglica pa da se dete uguši - dodaje on.

U Srbiji smo već imali slučajeve da se pojedine igračke povlače sa tržišta jer sadrže materije koje su opasne za decu, pa čak i kancerogene. 

Profimedia
Ilustracija

 

Papović dodaje da u svetu većina igračaka dolazi iz Kine, ali da upravo tu i postoji problem jer se po pravilu njihove igračke sklanjaju sa tržišta, a igračke iz zemalja EU ostaju, iako se i one prave u Kini.

-  Zanimljivo da nijedna igračka iz Francuske ili Nemačke nije proglašena nebezbednom, a i one se prave u Kini. Preko 50 odsto igračaka dolazi iz Kine - upozorava Papović.

Dodaje da sličan problem postoji i sa garderobom u Srbiji jer niko ne proverava njen hemijski sastav.

- Dajte prvo da napravimo pravilnike i propise u svim zemljama, pa da vidimo ko je taj koji će dodeljivati taj pasoš. Jedna je priča da se mi uskladimo sa pravilima EU, ali ako kod nas ne postoji neki propis, a nama se nameće, onda je to nametanje a ne usklađivanje - zaključio je Papović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike