Deca u Srbiji poludela za horor igračkom: Stručnjak upozorio da roditelji posebno obrate pažnju na jednu stvar!

16.07.2022

06:15

0

Hagi Vagi je plavi medved sa zastrašujućim, oštrim zubima koji peva pesmu o grljenju i ubijanju ljudi

Deca u Srbiji poludela za horor igračkom: Stručnjak upozorio da roditelji posebno obrate pažnju na jednu stvar!
hagi vagi (2) - Copyright YouTube/ gaming yusaairo

Horor lik Hagi Vagi, iz popularne igrice "Poppy Playtime", za kratko vreme postao je popularna igračka među decom širom sveta. Hagi je izvorno lik iz horor video-igre u kojoj igrač u prvom licu igra posetioca napuštene fabrike igračaka i beži od neprijatelja, odnosno zlih plišanih životinja. Hagi Vagi je plavi medved sa zastrašujućim, oštrim zubima koji peva pesmu o grljenju i ubijanju ljudi.

Iako igrica nema jasno definisanu starosnu ocenu, njeni kreatori su je usmerili na adolescente, ali ne i na decu. Međutim, ove igračke se mogu naći i na oglasnim sajtovima u Srbiji po ceni od 1.500 dinara. Takođe, "ABC news" izveštava da se nedavno Hagi Vagi pojavio na TikTok igrama za manju decu. Kao rezultat toga deca su počela da oponašaju ovog medveda "ubicu", te pevaju njegovu jezivu pesmu na igralištima.

- Takav sadržaj je veoma problematičan i u njemu je prisutna relativizacija nasilja. Deca se na taj način izlažu nasilnim scenama i ona ne shvataju koliko takav sadržaj može biti opasan. U tim igricama zamišljeni lik izgubi više života, a deca kada to gledaju neće razumeti da u stvarnom životu taj neko nema više života osim jednog, i onda sebe mogu povrediti, jer će na osnovu tih igrica koje gledaju misliti da je to popravljivo. Deca su sklona imitiranju onoga što im se ponudi - kaže školski psiholog Biljana Lajović u razgovoru za 24sedam.

Lajovićeva napominje da igrice imitiraju realnost, kao i da mogu nositi loše poruke zbog nasilnih scena, pa se zbog toga kod dece na ovaj način ugrađuje pogrešan sistem vrednosti.

- Uvek se zapitam šta rade roditelji u tom pogledu. Od njih često čujem kako kažu: "Moram to da kupim svom detetu jer sva deca to imaju", što je za mene najneprihvatljiviji odgovor. Jednom sam pitala roditelje da li bi dali deci da se igraju s noževima, a oni su mi odgovorili da ne bi nikako. Tako je i za igrice. Apelujem na roditelje da dobro razmisle o posledicama svega toga, jer ne mora svako dete da ima sve. Trebalo bi da roditelji imaju više strpljenja za svoju decu i da im objasne zašto nešto ne može - navodi Lajovićeva.

YouTube/ gaming yusaairo
 

Podsetimo, zapadne škole su izdale upozorenje u kojem iznose stav da ovaj lik negativno utiče na decu i izaziva antisocijalno ponašanje. Jedna osnovna škola iz Australije poslala je pismo roditeljima u kojemse navodi da deca od pet godina igraju igre na igralištima gde grle jedni druge i pevaju zastrašujuće pesme kao što su "Grlim te do smrti" i "Dok ne udahneš poslednji dah".

Škole u Velikoj Britaniji takođe su obavestile roditelje da budu jako oprezni u vezi sa igrama koje njihova deca igraju. Predstavnica Udruženja direktora osnovnih škola Južne Australije govorila je za ABC news o uticaju ovog jezivog lika na decu.

- Roditelji treba otvoreno da razgovaraju sa svojom decom o tome, a ne da izazivaju moralnu paniku. Sam Hagi Vagi izgleda prilično zastrašujuće. Njegovu pesmu možete da vidite na Jutjubu; ona je jako privlačna, ali ima nesrećan kraj. Morate biti oprezni i u razgovoru o tome, jer možete da podstaknete detetovu radoznalost tako da ono bude motivisano da ode i da potraži te stvari - savetovala je ona.

Stručnjaci apeluju da roditelji više razgovaraju sa decom o svemu, pa tako i o igricama, jer Hagi Vagi nije ni prvi ni poslednji štetan sadržaj s kojim se decu susreću.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike