Vidak na pragu velikog otkrića! Mladi doktorand iz Novog Sada napravio "trojanskog konja", mogao bi da bude lek protiv raka

31.05.2023

07:54

0

Trenutno je doktorand na Prirodno – matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu

Vidak na pragu velikog otkrića! Mladi doktorand iz Novog Sada napravio "trojanskog konja", mogao bi da bude lek protiv raka
Copyright Printscreen/RTV

Vidaj Raičević je dobitnik je prestižne nagrade "Mihajlo Pupin" koju dodeljuje Matica Srpska.

Trenutno je doktorand na Prirodno – matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Još 2016.godine je rekao: Upisaću doktorske studije, nadam se na istom fakultetu i nastaviti da se bavim naukom u Srbiji. Sedam godina kasnije, Vidak je ispunio svoju želju. I ne samo to...

Trojanski konj iz laboratorije

Mihajlo se bavi istraživanjima vezanim za lečenje karcinoma. Trojanski konj iz njegove laboratorije trebalo bi da zbunjuje ćelije raka, a jednog dana mogao bi biti lek.

Istraživač – saradnik na Katedri za organsku hemiju, kako kaže, laskavu titulu Matice Srpske, dobio je za rad koji se bavio se derivatizacijom steroidnih hormona čoveka, jednim od načina dobijanja molekula koje imaju korisne biološke aktivnosti, pa i u pronalaženju lekova

Vredni Vidak radi na leku protiv kancera

Profimedia
 

 

Kako bi objasnio plastičnije o čemu se radi ovaj mladi naučnik hormone poredi sa klavirom, oni praktično pritiskaju više tipki i izazivaju više različitih reakcija u organizmu. Tako postoje i neki oblici kancera koji su hormon zavisni.

-Strategija kojom sam se bavio je osmišljavanje trojanskog konja, modifikacija tog molekula, korišćenjem organske hemije. Menjam strukturu molekula pomoću hemijskih reakcija, da bi dobio molekul koji se ćeliji predstavi kao nešto što ona želi, kao taj hormon koji pomaže ćeliji da raste i da se deli, da dobijemo ono što se zove tumor. Međutim, ako taj molekul promenimo, damo mu novi oblik, bar u nekim delovima, on je upravo nalik na antičkog trojanskog konja, ćelija ga usvaja. Umesto da joj pomogne da raste, ćelija odumire - objasnio je Raičević za Sputnik.

Profimedia
 

 

On navodi da je konačan rezultat istraživanja još je daleko, a da je veliki problem u tome što se istraživanje radi u Univerzitetskom centru, a ne u velikoj farmaceutskoj industriji koja bi novcem mogla da pomogne brže kretanje molekula ka primeni.

Njegovo istraživanje naslonjeno je na prethodni rad kolega sa PMF-a, ali i drugih univerzitetskih centara. Molekuli koje pravi su ujedno i organometalni, osnov za taj deo istraživanja dao je profesor Rastko Vukićević sa Univerziteta u Kragujevcu. On je svoje znanje preneo profesoru Niku Raduloviću, dekanu PMF-a u Nišu. Ova dva profesora mentori su na njegovoj doktorskoj disertaciji.

Ostao u Srbiji

Vidak Raičević je ostao u Srbiji, između ostalog i zbog toga što poštuje rad i znanje ljudi koji su mu ga preneli, a svoje znanje želi da prenese novim generacijama. Znanje čini društvo i državu boljim, samo tako možemo napred.

"To je jedno neverovatno lepo iskustvo, raditi sa našim najelitnijim srednjoškolcima, koji se najviše zanimaju za biologiju i hemiju. Dobijamo vrhunske stručnjake, jer kad se neko interesuje za hemiju od osnovne škole, nastavi u srednjoj, želi da uradi još više na fakultetu, kroz takmičenje ili volontiranjem u laboratorijama, dobijamo ljude koji su zaista veliki potencijal i jako je tužno kada oni odu iz ove zemlje", rekao je on za Sputnik.

 

Bonus video 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike