I dalje vlada nestašica leka "ozempic": Može da se kupi samo "na crno" i to za 200 evra!

21.03.2023

15:37

0

Iako vlada nestašica, mnogi se snalaze i nabavljaju ovaj lek na crnom tržištu, a ima i onih koji ozbiljno profitiraju

I dalje vlada nestašica leka "ozempic": Može da se kupi samo "na crno" i to za 200 evra!
Ozempic - Copyright Printscreen/YouTube/60 Minutes

Nestašica leka "ozempic" koji se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, vlada od kraja prošle godine, a sada se ovaj lek na pojedinim sajtovima čak i reklamira kao preparat za mršavljenje!

Naime, na "crnom tržištu" njegova cena ide do čak 200 evra!

Mnogi ljudi zloupotrebljavaju ovaj lek da bi smršali, što je dovelo do nestašice ovog leka u Srbiji.

"Ozempic" sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi kada je isuviše visoka. Međutim, ona smanjuje i apetit, što za posledicu ima mršavljenje.

Nema ga u apotekama, samo se nabavlja "na crno"

Iako vlada nestašica, mnogi se snalaze i nabavljaju ovaj lek na crnom tržištu, a ima i onih koji ozbiljno profitiraju,

Kako piše Kurir, ovaj lek se pojavio na jednom od sajtova za kupovinu i prodaju i to po ceni od 200 evra za samo jednu dozu! Ipak, kako prenosi pomenuti medij, ovaj oglas je ubrzo povučen.

Ovog leka za dijabetes tipa 2 nema već nekoliko meseci. Nikada nije ni mogao da se kupi bez recepta lekara, a kako napominju farmaceuti, može da se koristi zamenski lek, ali o tome mora da odluči lekar.

Profimedia
 

Rigorozna kontrola apoteka

RFZO je odmah obavestio sve zdravstvene ustanove i apoteke o ovome, kako bi se problem nestašice što pre rešio. Kontrola je najavljena za period od 1. juna do 30. septembra 2022. godine, a u postupcima koji su već završeni, utvrđene su nepravilnosti kao što je da je lek propisivan u većoj količini od potrebne za 30 dana, kao i da je propisivan mimo uslova pod kojim se ovaj lek izdaje o trošku RFZO, piše Euronews Srbija.

- Republički fond za zdravstveno osiguranje sproveo je kontrolu izdavanja leka "ozempic" u 73 zdravstvene ustanove i do sada utvrdio nepravilnosti u 46 ustanova - izjavila je nedavno direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i najavila da će protiv ustanova u kojima su utvrđene nepravilnosti RFZO pokrenuti postupak naknade štete.

Iz SAD-a je krenuo ovaj trend upotrebe "ozempica" radi regulisanja telesne mase, a promoteri primene za mršavljenje bili su Kim Kardašijan i Ilon Mask koji su na društvenim mrežama pričali o tome kako se uz njega lako gube kilogrami.

Šta je lek "ozempic"

Endokrinolozi kažu da je "ozempic" lek sa kompleksnim delovanjem, koji je u Srbiji registrovan samo za lečenje dijabetesa tip 2. U Srbiji se na tržištu može naći u dozama 0,25 miligrama, 0,5 i 1 miligrama. Aktivna supstanca tog leka je semaglutid koji dovodi do mršavljenja. Lek u dozi od 2,4 miligrama sa tom aktivnom supstancom zvanično je registrovan u SAD kao lek za mršavljenje.

Endokrinolozi apeluju da lek "ozempic" nije rešenje za mršavljenje, jer kada pacijent prestane da ga koristi izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju. Problem je što se ne odriču starih životnih navika, jedu nezdravu hranu, slabo se kreću, pa efekat terapije ne može da bude dugoročan.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike