U Srbiji počela proizvodnja prvog inovativnog leka za lečenje multiple skleroze: Revolucionarni medikament značajno menja život obolelima

29.03.2023

13:05

0

Premijerka Ana Brnabić rekla da će lek značajno promeniti tok bolesti i unaprediti kvalitet života obolelih od MS

U Srbiji počela proizvodnja prvog inovativnog leka za lečenje multiple skleroze: Revolucionarni medikament značajno menja život obolelima
Lek protiv multipla skleroze - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je kompaniju "Hemofarm" zajedno sa predstavnicima Vlade i diplomatskim korom i upoznala se sa inovativnim lekom Corpos.

Lek Corpos dostupan je i pacijentima i Srbiji koji su oboleli od multiple skleroze (MS) zahvaljujući saradnji farmaceutske kompanije "Hemofarm" s najvećom biotehnološkom kompanijom "Roche".

„U Srbiji je počela proizvodnja prvog inovativnog leka Corpos, za lečenje pacijenata obolelih od MS, a proizvodnja je počela u kompaniji 'Hemofarm' zajedno sa najvećom biotehnološkom kompanijom na svetu 'Roche'. Corpos je revolucionarni lek koji će značajno promeniti tok bolesti i unaprediti kvalitet života obolelih od MS“, izjavila je predsednica Vlade.

Tanjug/Jadranka Ilić
Premijerka Ana Brnabić

Rekla je da se pregovara sa kompanijom "Hemofarm" i o široj proizvodnji drugih inovativnih lekova u Srbiji i da je za poslednje četiri godine učetvorostručen broj pacijenata obolelih od MS koji se leče na račun RFZO.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

 

Kako je dodala, 2019. godine bilo ih je 1.000, a 2023. ima 4.000 pacijenata.

Brnabićeva je rekla da je budžet Vlade Republike Srbije za 10 godina uvećan 33 puta za lečenje pacijenata obolelih od retkih bolesti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike