Hitno povučen jedan lek sa našeg tržišta: Može da izazove tešku alergiju, pa čak i da bude opasan po život

04.04.2023

16:00

0

Naglašava se da je potrebno da lekari razmotre druge alternativne terapije i posavetuju pacijente da prestanu da koriste folkodin

Hitno povučen jedan lek sa našeg tržišta: Može da izazove tešku alergiju, pa čak i da bude opasan po život
Ilustracija - Copyright Pexels

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopštila je da se lek "folkodin" povlači sa tržišta Srbije a radi se o medikamentu makedonske kuće Alkaloid.

Zamena za ovaj lek ne postoji, a farmaceuti više neće smeti da ga izdaju ukoliko ga još ima na stanju.

U pismu upućenom zdravstvenim radnicima navedeno je i sledeće:

- Primena folkodina u periodu do 12 meseci pre anestezije sa neuromuskularnim blokatorima povezana je sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore - piše i dodaje se:

- Nisu identifikovane efikasne mere za minimizaciju ovog rizika kod pacijenata koji su bili izloženi lekovima koji sadrže folkodin. Zbog toga se lekovi koji sadrže folkodin povlače iz prometa. Jedini lek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Republike Srbije je lek Folkodin Alkaloid (folkodin), kapsula, tvrda, 10 mg - piše u pismu.

Naglašava se da je potrebno da lekari razmotre druge alternativne terapije i posavetuju pacijente da prestanu da koriste folkodin.

Dodaje se da u slučaju anestezije koja zahteva primenu neuromuskularnih blokatora, potrebno je da zdravstveni radnici provere da li su pacijenti koristili folkodin u poslednjih 12 meseci. Ukoliko jesu, u pismu se navodi da je "potrebno da budu svesni da su moguće perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore".

Evropska agencija za lekove upozorila još prošle godine na ovaj lek
Evropska agencija za lekove (EMA) još u decembru prošle godine preporučila je da se povuku lekovi sa aktivnom supstancom folkodin, koji se primenjuju u lečenju neproduktivnog (suvog) kašlja kod odraslih i dece. U Srbiji je u prometu lek folkodin Alkaloid u tabletama.

Agencija je utvrdila da ovi sirupi mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opšte anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može izazvati smrt, navela je EMA.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike