Raste broj dece obolele od sincicijalnog virusa! Na dečjim klinikama pregleda se oko 200 dece dnevno, dvoje mališana u teškom stanju

09.11.2022

07:00

0

Autor: 24sedam

Profesor dr Vladislav Vukomanović kaže da su jesen i zima periodi kada je broj respiratornih infekcija u porastu, pa je tako i kada je reč o sincicijalnom virusu

Raste broj dece obolele od sincicijalnog virusa! Na dečjim klinikama pregleda se oko 200 dece dnevno, dvoje mališana u teškom stanju
Devojčica kod doktora - Copyright Profimedia

Intenzivna nega Dečije klinike u Nišu ponovo prima decu. Prethodne nedelje taj deo je bio zatvoren zbog respiratornog sincicijalnog virusa. Profesor dr Vladislav Vukomanović kaže da su jesen i zima period kada je broj repsiratornih infekcija u porastu, pa tako i kada je reč o sincicijalnom virusu. Trenutno se na dečijim klinikama pregleda oko 200 dece dnevno, a oko 15 odsto se zadržava na daljem lečenju.

Sincicijalni virus puni dečije ambulante i bolnice od novembra do februara, kaže profesor Vukomanović i dodaje da će broj dece sa respiratornim simptomima u ovom periodu rasti.

- Najčešće je reč o deci mlađoj od 12 meseci. Ovaj virus može da dovede do komplikacija kao što su upala pluća. U riziku su deca sa pridruženim bolestima, deca rođena sa srčanim problemima i prevremeno rođena deca - rekao je za RTS profesor Vukomanović.

 

Naglašava da ovo nije nov virus, ali da je tokom kovida gotovo potpuno bio potisnut.

- Pregleda se oko 200 dece od tog broja se oko 15 odsto zadrži na lečenju. Trenutno dva deteta primaju kiseonik i možemo da kažemo da su u težem stanju - rekao je profesor Vukomanović.

Govoreći o tome na šta roditelji treba da obrate pažnju, profesor Vukomanović kaže da kod novorođenčadi i male dece od nekoliko meseci i najmanja zapušenost nosa može da izazove probleme u hranjenju.

- Roditelji treba da odvedu dete u dom zdravlja u slučaju povišene temperature i sličnih smetnji. Najčešće će njihov lekar odrediti dalju terapiju za lečenje u kućnim uslovima, a ukoliko ima za tim potrebe dete će biti upućeno na kliniku na dalju dijagnostiku - rekao je Vukomanović.

Potreban centar za palijativnu negu teško bolesne dece 

Profesor Vukomanović je i šef katedre za palijativno zbrinjavanje, govoreći o toj praksi kaže da ako niste zdrastveni radnik teško je vezivati temu deca i bolest, a još teže govoriti o deci koja zahtevaju palijativnu negu.

 

- Neophodno je nastaviti sa zbrinjavenjem dece kojoj je potrebna takva nega. Predlog je da se naprave centri u kojima će biti smeštena deca kojima je potrebno palijativno zbrinjavanje. Reč je o 1.500 do 2.400 dece koja godišnje zahtevaju palijativno zbrinjavanje - rekao je profesor dr. Vladislav Vukomanović.

Šta je respiratorni sincicijalni virus 

(RSV) je glavni virusni uzročnik infekcija respiratornih puteva odojčadi i dece do  druge godine, bronhiolitisa  i pneumonije. U sve široj upotrebi  su  i brzi  testovi  na respiratorni  sincicijalni  virus (RSV) iz brisa nosa (RSV Ag).

Kod dece posle druge godine, zdrave  dece,  adolescenata, i odraslih RSV infekcija je najčešće manje ozbiljna, sa simptomima prehlade, uz izuzetak imunokompromitovanih i  sa teškim hroničnim oboljenjima. Ali, kod mlađe dece do 2 godine, RSV može uzrokovati bronhiolitis (upala sitnih disajnih  puteva u plućima) i upalu pluća .

Profimedia
 

Najveći broj je blag i  dovoljna je kućna nega i  potporna terapija. Bolest se prenosi kapljičnim putem, vrlo  se lako i  brzo  prenosi, dugo se zadrzava na površinama, garderobi, rukama, kvakama, igračkama, virus preživljava više sati  u  spoljašnjoj sredini. Prenosi se sa osobe na osobu kontaktom. Javlja se i  kao  infekcija u  bolničom okruženju, naročito  na pedijatrijskim odeljenjima. RSV infekcija je sezonska. Obično se događa od kasne  jeseni do proleća a vrhunac je u hladnim zimskim mesecima. Sezone su oktobar-mart  i  novembar- april. RSV obično javlja kao epidemija. Smatra se da su sva deca  prokužena  RSV-om . Da su  sva deca imala infekciju, do  druge godine, ali samo mali broj  njih ima i ozbiljnu infekciju.

Inkubacija bolesti je kratka tri do pet  dana. Klinička slika može biti u  rasponu od blage infekcije gornjih respiratornih puteva do teških pneumonija. Ovu infekciju često prati i upala uha.

Simptomi RSV infekcije slični su  drugim  vrstama  respiratornih infekcija  kašalj, curenje nosa i  kijanje, kod osetljivih javlja se teško i otežano disanje “ sviranje “ u  grudima, povišena temperatura. Dijagnoza se postavlja klinički, rtg snimak pluća, kad je indikovan, pokaziuje karakteristične promene a za dokazivanje prisustva virusa koriste  se serološkim pregledi  ili kultivacija uzoraka. Medu serološkim metodama, najviše se koriste brzi testovi za detekciju virusnih antigena imunofluorescencija ili ELISA testovi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike