Respiratorni virusi haraju Srbijom! Sve punije ordinacije, lekari upozoravaju: Obratite pažnju na ove simptome

02.11.2022

20:40

0

Autor: 24sedam

Dolazi hladnije vreme i kreće period kada se sezonski pojavljuju respiratorni virusi, ali sada imamo i preklapanje sa infekcijama koronavirusom

Respiratorni virusi haraju Srbijom! Sve punije ordinacije, lekari upozoravaju: Obratite pažnju na ove simptome
Ilustracija - Copyright Profimedia

Povišena temperatura, kašalj, kijanje – samo su neki od simptoma sa kojima se susrećemo ovih dana. Šta možemo da preduzmemo kada se jave, a šta da izbegavamo, savetuju dr Svetlana Mićić i dr Aneta Jovanović.

Dolazi hladnije vreme i kreće period kada se sezonski pojavljuju respiratorni virusi, ali sada imamo i preklapanje sa infekcijama koronavirusom, napominje dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja "Savski venac".

- Primećuje se već porast broja pregleda u ordinacijama opšte medicine, dok u kovid ambulantama imamo nešto mirniju situaciju - dodaje dr Mićić.

Foto: Printskrin/RTS

Međutim, ista situacija ne važi za pedijatrijske ambulante, gde je već nekoliko nedelja znatno povećan broj pacijenata. Takođe, u dečjoj populaciji, osim respiratornih, ima i dosta stomačnih virusa.

Odrasle osobe svake godine imaju tri do pet akutnih respiratornih infekcija, dok je to kod dece mnogo češće, čak i od šest do osam puta godišnje jer je njihov imunitet slabiji.

Kod svakog virusa najvažnije mirovanje

U toku virusne infekcije svaki pacijent barem dva do tri dana mora da provede u kući, da uzima dosta tečnosti i da se odmara jer je kod svakog virusa najvažnije mirovanje, dosta svežeg voća, vitamina C i naravno, simptomatska terapija, lekovi za spuštanje temperature, analgetici i preparati za otpušavanje nosa, naglašava dr Mićić.

- Naravno, ako posle dva do tri dana situacija nije bolja, temperatura ne spada, pacijent se loše oseća, tada svakako treba da se javi lekaru - ističe dr Svetlana Mićić.

"Najosetljivija su deca do treće godine"

Što se tiče dece, najosetljivija su deca do treće godine, naročito odojački period, jer je to vreme kada se formira imuni sistem koji se razvija sve do, otprilike, treće godine, napominje dr Aneta Jovanović.

- Zato smo tu jako oprezni i ako se odojče razboli treba ga odmah dovesti na pregled kada se jave simptomi curenja nosića, kašlja, povišena telesna temperatura koja je praćena ubrzanim disanjem - objašnjava doktorka.

Profimedia
 

Ako deca uzrasta oko dve godine imaju curenje iz nosa, nadražajan kašalj zbog slivanja sekreta, ukoliko je blago povišena temperatura, ali su živahna, raspoložena, unose dovoljnu količinu tečnosti, nema potrebe žuriti sa odlaskom kod pedijatra.

- Ukoliko dete ima jako povišenu telesnu temperaturu, ukoliko roditelji ne mogu da je obore, a kašalj je intenzivan, praćen ubrzanim, plitkim disanjem, pregled je neophodan - dodaje dr Jovanović.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike