Dr Stevanović otkriva: Kako nas na zimu može zadesiti "savršena oluja"

26.10.2022

21:46

0

Autor: 24sedam

U slučaju da se u sezoni respiratornih infekcija zaborave mere prevencije, javno zdravlje u Srbiji mogla bi zadesiti "savršena oluja", rekao je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti

Dr Stevanović otkriva: Kako nas na zimu može zadesiti "savršena oluja"
Dr Goran Stevanovic 6 - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

U slučaju da se u sezoni respiratornih infekcija zaborave mere prevencije, javno zdravlje u Srbiji mogla bi zadesiti "savršena oluja", rekao je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije dr Goran Stevanović.

Na pitanje o tome da li u aktuelnoj sezoni infekcija disajnih organa veća opasnost preti od gripa ili novog talasa kovida, kazao je da kliničari sve vreme govore o postojanju jednog talasa korona virusa koji kontinuirano traje sa razlikom u intenzitetu.

- Epidemiolozi procenjuju talase i daju im brojeve. Opasnost nam preti od toga da se opustimo i da zanemarimo mere prevencije, a onda će nam doći na naplatu. Skupiće nam se i grip i kovid i pneumokok i morbile i onda ćemo da dobijemo ono što bi filmski autori nazvali savršenom olujom. I onda smo svi u problemu - upozorio je.

Reagujući na to da se o epidemiji kovida ipak govori opuštenije, kazao je da se problem ne može posmatrati izolovano.

Profimedia
 

- Ne možemo gledati problem kontrole zaraznih bolesti izolovano: ja ću da kontrolišem kovid, vi ćete grip, neko tamo nešto treće. Svi zajedno moramo da radimo sve. Drugim rečima, da napravimo prevenciju svih zaraznih bolesti i onda imamo uslove da nam situacija bude mirna - istakao je Stevanović za Telegraf.rs.

Priznajući da u predstojećim danima postoji rizik od obolevanja od oba virusa, jer sezona gripa u proseku počinje u decembru i traje do aprila na celoj severnoj hemisferi - kazao je da je otvorena mogućnost istovremene vakcinacije.

- To je takođe preporuka koja postoji i koja može da se sprovede. Postoje čak svetske studije koje pokazuju bolji rezultat imunološkog odgovora ako se u istom trenutku, samo u različite ekstremitete, odnosno nadlaktice, apliciraju vakcina protiv kovida i protiv gripa - rekao je Stevanović dodajući da je period u kome traje zaštita od sezonskog gripa između šest i 12 meseci.

Kakva je realnost?

U vezi sa proglašenjem kraja epidemije ne daje optimističan odgovor.

- Epidemija će se okončati onda kada je Svetska zdravstvena organizacija bude odjavila. Tada ćemo odjaviti epidemiju, a nećemo je završiti. Kovid je ušao u svetsku populaciju, u vrstu homo sapiens i dugo će da se druži sa nama - navodi.

Aaron Lavinsky/Star Tribune via AP, File

Na pitanje o tome da li to znači da nema kraja, odgovara potvrdno.

- Ne očekujete da vam neko kaže: sve se završilo, vraćamo se u normalu. To se desiti neće. Kovid je novi virus, nova bolest, ušao je u ljudsku populaciju i nema nameru da ode odavde. Samo možemo da ga kontrolišemo - objašnjava.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike