Oboljenja slična gripu haraju Srbijom, "Batut" upozorava: Najviše obolelih među decom do četiri godine!

08.11.2022

19:36

0

U Srbiji je registovano skoro 7.000 slučajeva oboljena koja su slična gripu

Oboljenja slična gripu haraju Srbijom, "Batut" upozorava: Najviše obolelih među decom do četiri godine!
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji se pojavio prvi slučaj sezonskog gripa, ali to nije jedina respiratorna infekcija koja hara našom zemljom, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" .

- Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut“ је 7. novembra dоbiо pоtvrdu оd Nаciоnаlnе rеfеrеntnе lаbоrаtоriје zа grip i drugе rеspirаtоrnе virusе Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак“, o prvom slučaju infekcije virusom gripa tipa A (H1pdm09) na teritoriji Republike Srbije – AP Vojvodine, u biološkom materijalu dostavljenom od strane Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je dana 04. novembra registrovao prisustvo virusa gripa tipa A (H1) u biološkom materijalu pacijenta - objasnili za 24sedam iz "Batuta".

Profimedia
Ilustracija

Prema podacima instituta samo u toku prethodne 43. izveštajne nedelje u Srbiji je registovano skoro 7.000 slučajeva oboljena koja su slična gripu. Međutim, najviše zabrinjava to što se problemi javljaju kod beba odnosno dece mlađe od četiri godine.

- Prema populacionom nadzoru beleži se 6.783 slučaja oboljenja sličnih gripu. Najveća učestalost obolevanja registruje se u uzrasnoj grupi do četiri godine , a zatim od pet do 14 godina. Najviša stopa incidencije registrovana je u Braničevskom, Pirotskom i Južnobačkom okrugu - kažu u "Batutu".

Profimedia
 

Ako ja za utehu, građani su vakcinaciju koje u toku prilično ozbiljno shvatili pa je odaziv veoma visok.

- Vakcinacija protiv gripa sprovodi se od početka oktobra meseca i odziv građanja koji pripadaju kategorijama lica u posebnom riziku, kojima je vakcina namenjena, je zadovoljavajući. Zaključno sa 4. novembrom vakcinisano je preko 240.000 građana i dato 60 odsto od ukupnog broja doza vakcine protiv gripa nabavljenih za ovu sezonu - piše u odgovoru koji su nam dostavili.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike