Prof dr Grujičić upozorava! Tumori na mozgu se obnavljaju, ako primetite ove simptome odmah idite kod lekara

02.11.2022

22:01

0

Autor: 24sedam

Mozak je i dan-danas u potpunosti neistraženi deo tela, a za neke bolesti, poput tumora na mozgu, se još uvek se zna zašto nastaju

Prof dr Grujičić upozorava! Tumori na mozgu se obnavljaju, ako primetite ove simptome odmah idite kod lekara
danica grujicic onkologija copy - Copyright Profimedia/Ata Images/Antonio Ahel

Mozak je i dan-danas u potpunosti neistraženi deo tela, a za neke bolesti, poput tumora na mozgu, se još uvek se zna zašto nastaju, ali i kako se sprečava njihov nastanak. Upravo o tome je govorila neurohirurg prof. dr Danica Grujičić, ali i nova ministarka zdravlja.

- Oni simptomi koji se najčešće javljaju, posebno kod odraslih su promene u ponašanju, ali u početku vrlo diskretne i njih može samo neko ko dobro poznaje osobu da primeti - objasnila je dr Grujičić i dodala da u lečenju tumora mozga porodica igra jako veliku ulogu. Pa tako, pacijenti koji imaju potpunu podršku članova porodice duže će i da žive - rekla je Dr Danica Grujičiću emisiji "Na prvom mestu" na K1.

Doktorka Grujičić je navela šta sve uži članovi mogu da primete:

ATA Images/Miloš Tesić
 

- Neslane šale koje nikada nisu bile karakteristične za tu osobu. Ili ako je osoba bila povučena, pa onda postala ekspresivna i obratno. A obično se dešava da najbliži članovi porodice to tumače nečim što se desilo, kao što je smrtni slučaj ili promena posla, te su se pre pojave skenera takvi pacijenti lečili u psihijatrijskim bolnicama, jer se smatralo da pate od depresije ili nekog drugog psihičkog stanja.

Međutim, dr Grujičić tvrdi da su žene u većem problemu nego muškarci.

- Većinom žene zanemaruju ono što im se dešava jer im je uvek preči neko ili nešto drugo - dodala je dr Grujičić i dodala da će muškarci pre da se požale na simptome. Na pitanje koji je to prvi i najtipičniji simptom koji ukazuje na tumor mozga, doktorka i neuropsihijatar je odgovorila da je to upravo prvi epileptički napad, što jasno ukazuje na odlazak na skener. Zatim slabljenje vida, ispad u vidnom polju, dok glavobolja ne mora u početku na bude prisutna, nego tek u poslednjim fazama bolesti - rekla je dr Grujičić.

Tumori kao da se obnavljaju

Prof Grujičić je istakla da su se tumori vremenom menjali, ali da je danas posebno teško jer su počeli i da se - obnavljaju.

- Dobroćudni tumori koji sporije rastu mogu da budu posebno veliki. Mozak do određene granice može da toleriše pritisak, a kada se ta granica pređe pogoršanje ide ubrzano - objasnila je ona, a zatim je na primeru skenera mozga jednog pacijenta objasnila koliko tumor može da se razvije i zahvati većinsku površinu mozga, a da pacijent i dalje ima blage simptome. Maligni tumori su se vremenom promenili i danas ih ja zovem 'odavde do večnosti', kao da su neuništivi i ponovo se obnavljaju - objasnila je doktorka. Zato je važno da ukoliko primetite neobične oblike ponšanja kod sebe koje se do sada nisu ispoljavali, da za svaki slučaj posetite lekara.

Sve žene koje su sumnjale treba da prime HPV vakcinu


Velika smrtnost žena u Srbiji usled raka grlića materice mogla bi da bude gotovo iskorenjena kada bi građani imali više poverenja i tačnih informacija o HPV vakcini.

Statistika pokazuje da u Srbiji svake godine 1500 žena oboli od raka grlića materice, a polovina izgubi tu bitku.

Prevencija u Srbiji postoji i iako je besplatno dostupna HPV vakcina u okviru zdravstvenog osiguranja, interesovanje je nedovoljno zbog sumnji građana u efikasnost i delovanje HPV vakcine.

Profimedia
 


U cilju boljeg informisanja i podrške imunizaciji večeras je u Domu sindikata organizovan panel povodom osnivanja alijanse "VeličanstveNE" koju čine Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i raka jajnika "Progovori" i Udruženje žena "Naša Aska", zajedno sa predstavnicima struke, države i poznatim ličnostima.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je poželela da niko ne "čita po internetu" već da veruje svom lekaru i naglasila da sve žene koje su do sada sumnjale da li treba da prime ovu vakcinu, treba to da učine i zaštite vakcinom i svoju decu.

- Vakcina se daje od devete do 19 godine i za dečake i devojčice. U Australiji je omogućila da se gotovo iskoreni karcinom grlića materice, nama to tek predstoji - rekla je ministarka.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike