Na pijaci ne prodaju samo otrovne pečurke: Pet namirnica zbog kojih možete "zaglaviti" u bolnici!

07.10.2022

06:50

0

Na pijaci gotovo svaka namirnica može biti mikrobiološki neispravna, tvrde stručnjaci

Na pijaci ne prodaju samo otrovne pečurke: Pet namirnica zbog kojih možete "zaglaviti" u bolnici!
Ilustracija: Zelena pijaca - Copyright 24sedam/Lj. S. Pixabay

Od devetoro pacijenata koji se trenutno leče na VMA zbog trovanja gljivama, osmoro je i dalje u teškom stanju. 

Jedna žena koja je imala blaže simptome otpuštena je na kućno lečenje, a najviše je pacijenata iz Šapca. Svi oni kupili su pečurke kod neovlašćenog prodavca na pijaci.

Međutim, pečurke nisu jedina hrana koja može biti opasna na pijacama. Tako postoje namirnice koje se prodaju na pijaci a mogu biti opasne, čak i kada se radi o hrani koja se prodaje kod ovlašćenih prodavaca.

Najčešće se radi o namirnicama koje su se pokvarile iz nekog razloga, a čak i kada izgleda da su one kvalitetne, treba obratiti pažnju na to kako su čuvane i da li su mogle da se pokvare.

Mesne prerađevine

Na primer, veliki broj ljudi kupuje i jede suvomesnate prerađevine sa pijaca. Šunke, kobasice, slanina i čvarci su omiljena poslastica mnogih gurmana. Ali ukoliko se ne čuvaju na hladnom, tj. u frižideru, vrlo lako se može desiti da se pokvare.

Pixabay
Ilustracija

Profesor dr Jagoda Jorga, specijalista za ishranu, kaže da ogroman broj namirnica može biti neispravan na pijaci i da zato moraju da postoje ozbiljni standardi i kontrola.

- Generalno, što je veći procenat vode, namirnice su podložnije kvarenju, i to je mikrobiološka neispravnost. Recimo, kada je dobro osušeno meso, nije veliki rizik. Ali je problem kada se dobro ne osuši oko kostiju, gde ostaju "džepovi" neosušenog mesa i bez vazduha. Tu se mogu razviti opasne bakterije - objašnjava dr Jorga.

Mladi sir

Naravno, mlečni proizvodi lako su kvarljivi ako se ne vodi računa o njima, ali i tu postoje razlike.

- Stari sir nije toliko podložan kvarenju, ali mladi sir može biti izuzetna sredina za razvoj mikrobioloških kultura ako se sa njim ne rukuje na pravi način - kaže dr Jorga.

Zapravo, stari sir ili kajmak imaju manju količinu tečnosti u sebi, što znači da su i manje podložni bakterijama, za razliku od mladog sira i kajmaka.

Pixabay
Mladi sir može biti opasan


Sveže ceđeni sokovi

Ono što se često može videti na tezgama naših pijaca jesu sveže ceđeni voćni sokovi. Sem što su insulinske bombe, oni su i mnogo više podložni kvarenju od običnog voća.

- Veliki sam protivnik njihove česte upotrebe u ishrani. Oni ne samo što stoje svuda i mikrobiološki su lako kvarljivi, već je to šećerni cunami - upozorava dr Jorga. 

Unsplash
Ilustracija

 

Pokvareno povrće 

Pixabay
Povrće može biti opasno ako je pokvareno

 

Ako primetite da je povrće promenilo teksturu, ili se pojavila plesan, to može značiti da je ono pokvareno.

- Povrće na pijaci može biti izuzetno zagađeno mikrobiološki - upozorava dr Jorga. 

Jedan od načina da se proveri da li je povrće pokvareno jeste i da ga pomirišete. U svakom slučaju, ako ne primetite ni na koji drugi način, izvesno je da ćete pokvareno povrće prepoznati po njegovom neprijatnom ukusu kada ga prvi put zagrizete.

Jaja

Dr Jorga kaže da smo odavno digli ruke od svežih jaja, ali i da ona mogu biti opasna ako nisu čuvana na adekvatan način.

U svakom slučaju, postoji jedan način kako se kod većine hrane može izbeći ili barem umanjiti štetan uticaj mikrobiološkog zagađenja.

Profimedia
 

- Termička obrada je jedan od jako dobrih načina da se to smanji na minimum, a nakon pripreme hranu što pre treba skloniti u frižider - izjavila je dr Jorga.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike