Nakon trovanja Nišlije bunikom, stručnjaci savetuju: Oprezno ako berete u prirodi, lekovitu biljku možete zameniti sa otrovnom

19.08.2022

18:05

0

Mirkovićeva kaže da hranjenje biljkama iz prirode može da bude problematično kod ljudi koji ne poznaju njihove karakteristike

Nakon trovanja Nišlije bunikom, stručnjaci savetuju: Oprezno ako berete u prirodi, lekovitu biljku možete zameniti sa otrovnom
trovanje - Copyright Profimedia Pixabay

Nakon vesti da su se Nišlija (34), njegov trogodišnji sin i šestogodišnja ćerka, kako se sumnja, otrovali bunikom, nutricionistkinja Branka Mirković kaže za 24sedam da sve biljke generalno mogu da dovedu do trovanja kod ljudi, pogotovo ako se beru na svoju ruku iz prirode.

Dodaje da ima i onih biiljaka kod kojih postoji poseban period kada bi trebalo da se jedu, poput žalfije.

-  Kod žalfije važi pravilo da se koren konzumira kada je mlad mesec, a kada je pun, onda se konzumira list. Kod biljaka je, inače, nezgodno to što mogu da liče jedna na drugu i da ih zbog toga ljudi dobro ne prepoznaju. Uz to, neke trave jednostavno moraju da budu prerađene. Boranija se ne jede sveža zato što čovek može da se otruje, što znači da mora termički da se obradi - kaže sagovonica 24sedam.

Napominje da mladi orah može da izazove zdravstvene probleme kod ljudi koji imaju problema sa tiroidnom žlezdom.

- Mladi orasi se beru u maju i potom potapaju. Sa jedne strane oni mogu da budu prirodni lek, dok sa druge strane onaj ko ima problema sa tiroidnom žlezdom može da ima problem zbog prevelike količine joda koja se nalazi u orahu.

Bunika može dovesti do smrtnog ishoda

Upitana da li trovanje bunikom može da dovede do smrtnog ishoda, Mirkovićeva odgovara da može u slučaju unosa većih količina.

- Bunika se može naći bilo gde, jer ona raste u divljini. I kod životinja, ako se najedu ovom biljkom, može doći do problema. Od bunike može da se umre, ali sve zavisi od toga u kojoj količini je dospela u organizam. Zato kažem da se ni čajevi ne smeju piti napamet i u ogromnim količinama, već baš onako kako je propisano.

Oprezno sa biljkama

Mirkovićeva kaže da hranjenje biljkama iz prirode može da bude opasno kod onih ljudi koji ne poznaju njihove karakteristike, dok uglavnom ljudi sa sela ili oni koji se time stručno bave to znaju. 

- Savetujem da to rade ljudi koji su stručni, jer postoje i pečurke koje su veoma slične a mogu da budu jako otrovne. Ako neko bere biljke iz prirode bez ikakvog znanja o njima, to može da dovede do posledica kao kod trovanja bunikom.

Dodaje da već godinama postoji trend "ješćemo iz prirode jer je sve zdravo", iako nije baš tako.

- Ljudi prave sirupe od divlje aronije, neke biljke potapaju u alkohol, stavljaju šećer, pa drže 40 dana i slično. Međutim, to sve ne mora da bude zdravo jer može da izazove veliku toksičnost. Ne mora da bude biljka toksična, već nekome može da ne odgovara njena prerada. Bez dobrog poznavanja ne treba uzimati ništa, a sve što je u prirodi nije jestivo - zaključuje nutricionistkinja Branka Mirković za 24sedam.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike