Simptomi trovanja pečurkama: Koje sve otrovnice postoje i šta izazivaju ludara, bljuvara, krompirača?

03.10.2022

14:54

0

Uzrok trovanja pečurkama je najčešće upravo zamena jestivih sa otrovnom vrstom

Simptomi trovanja pečurkama: Koje sve otrovnice postoje i šta izazivaju ludara, bljuvara, krompirača?
mushrooms-g16cdcb084_1920 - Copyright Pixabay

Kako je 24sedam saznao, sedam osoba se otrovalo pečurkama na teritotiji Šapca. One su od srede, 28. septembra pa do danas, bile lečene u Opštoj bolnici "Dr Laza K. Lazarević".

- Tačno je, od srede 28. do danas je primljeno ukupno sedam osoba. Nije bilo maloletnih lica koja su se javljala sa tegobama, ali ono što znamo je da je kod svih uzrok konzumacija nejestivih gljiva.

Pacijenti su nakon pružanja hitne zdravstvene nege redom prebacivani u Beograd, na VMA (toksikološko odeljenje), gde se rade dalje analize i uzroci oboljenja.

Uzrok trovanja pečurkama je najčešće upravo zamena jestivih sa otrovnom vrstom. Ali do trovanja može doći i ako se jedu inače jestive, ali nepravilno čuvane ili naknadno pokvarene pečurke. Kod izrazito osetljivih pojedinaca čak i pečurke koje su za većinu neopasne, mogu izazvati lagana trovanja s povraćanjem i prolivom.

Trovanja pečurkama se dele na lakša, gde se simptomi javljaju nakon kratke inkubacije (15 minuta do 2 sata nakon jela) i teža trovanja, s dužom inkubacijom (6-24 sata). Dužina inkubacionog perioda može dobro da posluži za utvrđivanje vrste koja je uzrokovala trovanje, što može biti dragoceno pri određivanju terapije i tretmana obolelog. To nije moguće ukoliko je oboleli konzumirao više vrsta pečuraka.

Pečurke s brzim delovanjem

Ludara, bljuvara, krompirača izazivaju trovanje za 30 minuta do dva sata.

Pečurke koje sadrže iboteničku kiselinu i muscimol uzrokuju trovanje koje oponaša akutnu alkoholnu intoksikaciju (panterinski sindrom). Simptomi se javljaju ubrzo (pola sata do tri sata nakon jela), a bolesnici su nemirni, smušeni, sa smetnjama govora i poremećajem hoda, javljaju se promene raspoloženja i ponašanja koje se mogu razviti sve do delirijuma. Panterinski sindrom obično traje oko 10-15 sati i nakon toga otrovani pada u dubok san. Simptomi se povlače nakon 24 sata, a bolesnik se često nakon oporavka gotovo ničega ne seća.

Vrste koje sadrže muskarin uzrokuju bolest karakterističnu za nadražaj parasimpatičkog autonomnog nervnog sistema. Simptomi i znaci su obilno znojenje, pojačano izlučivanje pljuvačke i suza, suženje zenica, zamućenje vida i pad pritiska, uz bolove i grčeve u trbuhu i proliv. U nekih pacijenata se uočava bradikardija (usporen rad srca) i smetnje disanja zbog bronhospazma. Simptomi se pojavljuju oko 15-30 minuta nakon jela i obično povlače za 24 sata. Muskarinski sindrom uzrokuje velik broj vrsta gljiva, a najčešće gljive iz roda Clitocybe kao što su otrovna brašnjača, bela otrovnica, gljive iz roda Inocybe.

RINA
 

Niz gljiva iz roda Psylocybe, Panaeolus i dr., koje sadrže psilocibin i psilocin uzrokuju psihotropni ili halucinogeni tip trovanja s halucinacijama i nekontrolisanim ponašanjem. Klinička slika podseća na simptome kod uzimanja halucinogena (npr. LSD). Gastrointestinalne smetnje su mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje i proliv, poremećaji neurovegetativnog sistema glavobolja, vrtoglavica, opšta slabost i smetnje ravnoteže. Psihička rekacija može biti kao i kod halucinogenih droga izrazito pozitivna pa bolesnik ima osećaj sreće, slobode, nadljudskih sposobnosti, halucinacije vida i sluha, priviđenja, i dr., ili neugodni negativni doživljaj s dominacijom potištenosti, depresije i osećaja nesreće. U nekim slučajevima se može razviti do delirijuma. Trovanje završava potpunim besvesnim stanjem, ali je prognoza uz hitnu lekarsku pomoć povoljna. Simptomi se povlače za 6-12 sati.

Kod tog su tipa trovanja zabeležene kao i kod uzimanja LSD-a i mogućnosti flash-back delovanja, tj. u pojedinim se slučajevima može i nakon dužeg razdoblja pojaviti snažna bilo pozitivna bilo negativna reakcija i bez ponovnog uzimanja halucinogena.

Otrovne gljive u Srbiji

Kod nas ima svega nekoliko vrsta zaista otrovnih gljiva: otrovne pupavke, bljuvara, ludara, olovasta rudoliska.

Otrovne pupavke imaju sve osnovne karakteristike pupavki: bele listiće, zrećicu, suknjicu i belo meso na preseku. To su najotrovnije gljive.

Zelena pupavka je najotrovnija i može biti kobna!

Zelena pupavka je najvažnija otrovnica, jer ona izaziva najveći broj slučajeva trovanja koja se završavaju smrtnim ishodom.

Šešir joj je gladak, bez krpica i veoma varijabilne boje, od zelene preko žučkaste pa do smeđe ali uvek sa jačom ili slabijom primesom zelene boje.

Profimedia
 

Zelena pupavka je gljiva vrlo karakterističnog izgleda i bilo bi za očekivati da su slučajevi zamene ove gljive sa nekom jestivom retki ali nije ni izbliza tako. Prilično veliki broj jestivih vrsta se nalazi na spisku njenih dvojnica.
Za početak najvažnije, zelene vrste iz roda Russula.

Veoma veliki broj ljudi se otruje zelenom pupavkom misleći da jede neke od zelenih zeka. Osim boje ta grupa gljiva nema ništa zajedničko sa bilo kojom pupavkom ali se nesreće stalno dešavaju.

Kada je reč o najotrovnijoj "zelenoj pupavki" njena toksičnost se ne smanjuje termičkom obradom, (kuvanjem ili pečenjem) a niti dužim držanjem u zamrzivaču.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike