Neke pečurke imaju opasne "dvojnice" koje mogu dovesti do smrtnog ishoda! Ako gljive kupujete na pijaci, obratite pažnju!

05.10.2022

06:30

0

Najsmrtonosnije pečurke kod nas su zelena pupavka, panterovka, muhara, vljuvara, sumporača, biserovka i zelenkasta vitezovka, kaže travar Stevanović

Neke pečurke imaju opasne "dvojnice" koje mogu dovesti do smrtnog ishoda! Ako gljive kupujete na pijaci, obratite pažnju!
pečurke profimedia-0331807621 - Copyright Profimedia

Osmoro od devetoro pacijenata koji su zbog trovanja pečurkama zadržani na VMA je u teškom stanju, rečeno je juče u toj medicinskoj ustanovi. Kako su rekli na VMA, jedna pacijentkinja iz Beograda je u međuvremenu otpuštena kući.

VMA je navela da su pacijenti iz Šapca gljive nabavili kod neovlašćenog prodavca i konzumirali ih misleći da je reč o rudnjačama i lisičarkama, kao i da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje.

Šabačka policija uhapsila je  M. G. (72) zbog sumnje da je u prethodnih nekoliko dana na pijaci u Šapcu prodavala gljive od kojih je više osoba zadobilo simptome trovanja, saopštio je MUP.

Na šta obratiti pažnju kada kupujete pečurke na pijaci?

-  Kada ljudi kupuju pečurke na pijaci, oni bi trebalo da imaju poverenja u osobu od koje ih kupuju i da pitaju kada su ubrane. Pečurke ne bi trebalo kupovati ako su mekane i ukoliko neprijatno mirišu. Nikako ne bi trebalo kupovati pečurke koje su isečene, već one moraju da budu u komadu. Ako je pečurka gorka, ne mora da znači da je otrovna, a ako je lepa i ukusna, ne mora da znači da je jestiva. Viđao sam ljude koji zakupe tezgu na pijaci i prodaju pečurke bez deklaracije. Što se tiče deklaracija, uglavnom je imaju firme koje rade za veliko tržište, a oni koji rade na malo uglavnom je nemaju  - kaže travar Marko Stevanović za 24sedam.

"Nemojte kupovati gljive ako nemaju deklaraciju"

Predsednik Mikološkog društva Srbije Aleksandar Knežević rekao je za RTS da se pečurke na otkupnim stanicama kontrolišu, ali da su problem one koje se kupuju kod neovlašćenih prodavaca na pijacama.

- Savet je uvek isti: nemojte kupovati gljive ako nemaju deklaraciju o vrsti i poreklu. Ako se takva roba nađe na tržnici, morate da budete oprezni - rekao je Knežević.

Ističe da je najbolje i najsigurnije kupovati gljive koje su upakovane i koje imaju deklaraciju o vrsti i poreklu.

- Na našim pijacama, nažalost, niko ne kontroliše o kojim gljivama se radi. Dešava se da poznavaoci nekada skrenu pažnju prodavcima ako se nađe neka koja ne bi trebalo tu da bude. I to se dešava, iz ličnog iskustva mogu da potvrdim - rekao je Knežević.

Često liče jedna na drugu

- Zelena pupavka u ranoj fazi (u fazi jajeta) može da se pomeša sa blagvom. Pre nekoliko godina su se tako otrovali "iskusni" berači. Zelena pupavka se može pomešati sa rodom gljiva Russula, odnosno zelenim zekama. Razlike između ove dve vrste su očigledne, ali ljudi ipak greše. Ono što je zajedničko za njih jeste ista boja. Zeke imaju krto meso koje se lako lomi, nemaju prsten, drška je zaobljena i nema gomolj i volvu. Zelena pupavka je potpuno drugačija. Šešir pupavke je dovoljan da usmrti dvoje ljudi - objašnjava Stevanović.

Dodaje da ljudi često mešaju otrovnu panterovku sa jestivom biserkom.

- Te dve vrste izgledaju skoro isto. Biserka menja pri preseku boju u zadebljanju u osnovi, vinske crvene boje je. Panterovka ne menja boju.

Iz Pravilnika o kvalitetu voća, povrća i pečuraka

Ako za pojedine proizvode ovim pravilnikom nije drukčije propisano, svaka jedinica pakovanja, u paletnim sanducima i na transportnim kontejnerima, mora imati deklaraciju.

Deklaracija sadrži podatke o:

- nazivu proizvoda, odnosno sorti - za proizvode za koje je to propisano ovim pravilnikom;

- firmi, odnosno nazivu i sedištu proizvođača;

- godini proizvodnje;

- roku upotrebe i godini berbe - za proizvode za koje je to propisano ovim pravilnikom;

- kategoriji kvaliteta (klasi);

- kalibru proizvoda, ako je to ovim pravilnikom predviđeno.

Stevanović navodi da se lisiračke mogu pomešati sa manje otrovnim zavodnicama.

- Zavodnice rastu isključivo iz trulog drveća, panjeva, a lisičarke iz zemlje. Po obliku su iste. Takođe, što se tiče livadskih šampinjona, sada im počinje sezona. Postoje jestivi i otrovni šampinjoni. Jestivi ne menjaju boju pri osnovi, a otrovni menjaju, i to u žuto. Otrovni neprijatno mirišu na hlor, a jestivi prijatno mirišu. Od otrovnog se dobijaju mučnina, povraćanje i dijareja.  Najsmrtonosnije pečurke kod nas su  zelena pupavka, panterovka, muhara, vljuvara, sumporača, biserovka, zelenkasta vitezovka - zaključuje Stevanović.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike