Ovo su olakšice za preduzetnike: Ograničen porez, plaćeno zapošljavanje...

30.05.2024

09:54

0

Autor: R.B.

Svima od 338.535 preduzetnika registrovanih kod APR-a, na raspolaganju je nekoliko subvencija koje bi trebalo da iskoriste

Ovo su olakšice za preduzetnike: Ograničen porez, plaćeno zapošljavanje...
Ilustracija - Copyright Freepik

U 2024. godini preduzetnici u Srbiji nemaju novih olakšica za svoje poslovanje ali bi mogli da koriste sve što im je dosad omogućeno, zaključno sa onom donetom s kraja prošle godine koja se tiče paušalaca. Izmenom uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje poreza na prihode od samostalne delatnosti, ovoj kategoriji preduzetnika je produžen period u kome neće imati rast poreskih obaveza, odnosno taj rast je ograniče na najviše 10 odsto (zaključno sa 2025. godinom). Uz to im je umanjena polazna osnovice za računanje poreza i doprinosa za početnika u poslovanju za 50 odsto, podseća Biznis.rs.

Što se tiče podsticaja, poslednji koji su uvedeni se primenjuju od 2022. godine i tiču se refundacije (povraćaja) ili oslobođenja (u potpunosti ili delimično) plaćanja poreza na zarade i socijalne doprinose.

Olakšice za angažovanje lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje odnose se na nezaposleno lice koje je šest meseci prijavljeno kod NSZ bez prekida. Poslodavci mogu biti pravno lice, preduzetnik, preduzetnik paušalac, kao i preduzetnik poljoprivrednik. Tu se ostvaruje povraćaj plaćenih davanja, 65% poreza i do 75% doprinosa ukoliko preduzetnik zaposli nova lica sa evidencije NSZ.

U NSZ po pare za samozapošljavanje

Zapošljavanje novih lica sa zvanične liste n ije i jedini program Nacionalne služba za zapošljavanje (NSZ) kojim se pomaće preduzetnicima. I ove godine je raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava od 300.000 dinara za preduzetnike koji se samozapošljavaju. Konkurs je bio otvoren do sredine maja, za one koji imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.

Takođe, i u ovoj godini važe olakšice za zapošljavanje osnivača inovacionih društava. Uslov za osnivače je da imaju zasnovan radni odnos u društvu ili najmanje pet odsto akcija ili udela.

Aktivan je i program podrške Srpske fondacije za preduzetništvo (SEF) namenjen početnicima u poslovanju (startapovima), koji posluju kraće od 24 meseca u trenutku podnošenja zahteva za kredit kod partnerske banke.

Program se odvija u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i poslovnim bankama sa kojima Srpska fondacija za preduzetništvo ima zaključen ugovor o saradnji za ovaj program.

Za preduzetnike i vlasnike malih i srednjih preduzeća otvoren je i konkurs Evropske banke za obnovu i razvoj. U okviru programa „Tim za podršku MSP“ obezbeđuje se stručna podrška domaćih konsultanata i internacionalnih savetnika koji mogu da pomognu u transformisanju preduzeća svih veličina iz različitih privrednih grana i unapređenju poslovanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike